Obiectele cu însemnătate istorică au fost descoperite în urmă cu câteva zile de către un bărbat din Oradea, Preda Bălăiban, și duse la primărie, aș cum prevede legea, ulterior fiind preluate de Direcția Județeană pentru Cultură Bihor.
În GALERIA FOTO de mai jos puteți urmări mai multe imagini cu descoperirea arheologică rară din Bihor.
[GAL layout="5"]"Hobby-ul meu este să mă plimb cu detectorul de metale prin păduri. De obicei fac asta în zilele de duminică.
Toate aceste obiecte, adică un inel de aur, un inel de bronz, o bucată dintr-o brațară din bronz, o cataramă din bronz, câteva piese din fier și două amnare, care se foloseau la aprinderea focului, le-am găsit într-o pădure din apropiere de localitatea Brusturi. Erau în pământ, cam la vreo 25 de centimetri adâncime, la câțiva metri distanță unele de altele", a povestit Preda Bălăiban, potrivit Bihoreanul.
Potrivit primelor informaţii, inelul de aur este vechi de 1.500 de ani.
Anterior, bărbatul a mai găsit fragmente de topoare celtice cu o vechime de 3.000 de ani, împreună cu dinari romani din argint.
Toate aceste artefacte sunt în prezent expuse în Muzeul Țării Crișurilor.
"La o primă cercetare a inelului de aur, pot să spun că este o descoperire cu adevărat rară pentru județul nostru. Bijuteria pare a fi din Epoca Medievală timpurie.
Aurul este de calitate, probabil inelul a fost pierdut în pădure, iar posesorul a fost o persoană importantă, înstărită", a explicat Bogdan Tegzeş, consilier în cadrul DJC.
Potrivit legii, cei care găsesc obiecte valoroase sunt obligați să anunțe primăriile din zonă în termen de 72 de ore de la descoperire. Obiectele valoroase sunt preluate apoi de Direcția Județeană pentru Cultură și sunt analizate și evaluate de experți, iar multe dintre ele pot ajunge exponate în muzee.