Antena 3 CNN Conținut plătit Descoperă 6 metode moderne în prepararea cafelei

Descoperă 6 metode moderne în prepararea cafelei

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 15:46 25 Mai 2021 Modificat la 15:46 25 Mai 2021

Dacă vorbim de preferințe, cu siguranță, auzim multe păreri. Unii preferă cafeaua la ibric, alții adoră spumă catifelată a espresso-ului sunt şi numeroși consumatori care se lasă răsfăţaţi de aromele expresive ale cafelei syphon. Pentru că această băutură poate fi preparată și servită în numeroase moduri, ne-am propus ca în rândurile următoare să descoperim câteva metode moderne în prepararea cafelei.

Cafeaua La ibric - o metodă medievală dar care se păstrează actuală

Cafeaua la ibric era foarte populară în orient. În Constantinopol, Meca, Damasc, Cairo Yemen băutura cu aromă intensă, pătrunzătoare era preparată pe nisip fierbinte, în ibric de alamă şi era servită dulce. Metoda de preparare actuală nu diferă foarte mult însă pentru a beneficia de corpolența şi intensitatea aromatică este indicat să se selecteze boabe de cafea proaspăt prăjite şi măcinate fin. 

Cafeaua preparată după vechile metode era introdusă în ibric după ce apa era adusă la punctul de fierbere, băutura se amestecă constant şi era pusă la foc de mi multe ori. Prin procesul de fierbere se obținea o cafea intensă cu gust aromat. Acum mulți încă păstrează metoda tradiţională, însă nisipul este înlocuit cu ochiul aragazului.

Cafea espresso - o băutură spirituală

Se zice că espressoul italian este o licoare senzorială, care capivă toate simțurile. Mireasma îmbietoare a espresso-ului este accentuată de spumă catifelată şi gustul bogat. Faţă de cafeaua la ibric, espresso-ul nu are aceeași tărie, însă are arome mult mai bine accentuate.

Băutura care captivează simțurile a milioane de oameni este obţinută din 25 ml de apă şi 7 g de cafea. Ca gustul să fie bogat procesul de preparare se realizează în condiții speciale. Apa trebuie să aibă fix 88 ℃ când trece prin instalație iar presiunea trebuie să fie fix de 9 bar. Cafeaua espresso se servește în cești conice albe, încălzite în prealabil. 

Mokka - o cafea cu personalitate

Cafeaua Mokka este apreciată în toată lumea. Licoarea obţinută în recipientul special are gust intens, corpolenţă şi aromă rafinată. Dacă vorbim de o cafea intensă, tare bogată, cu siguranţă, cafeaua preparată sub presiune este răspunsul pe care-l doreşti. 

O cafea mokka perfectă se obține din 15g de cafea bine prăjită, fin măcinată, introdusă în valva specială a dispozitivului mokka pot.

Cafeaua la filtru - pur şi simplu delicioasă

Cafeaua la filtru este o specialitate preferată de cei ce doresc o băutură delicată, suavă sofisticată. Nu este nici puternică, nici corpolentă, însă este foarte aromată. Metoda de preparare permite extragerea aromelor care se dezvăluie impecabile în fiecare ceașcă.  

V60 - cafea cu iz cosmopolit

Cana V60, cunoscută sub denumirea de dipper este un dispozitiv care permite obținerea unei cafele filtrate aromate lejere. O băutură potrivită pentru zilele de vară. În funcție de volumul recipientului de colectare a lichidului se pot obțin până 300, 400, 600 ml de cafea. Filtrele utilizate pentru V60 sunt mai fine faţă de cele folosite pentru filtrele tradiționale, fapt ce face posibilă utilizarea de cafea măcinată foarte fin. 

Pentru 100 ml de lichid de recomandă utilizarea a 6 g de cafea măcinată. Aceasta se introduce în filtru şi peste se toarnă apă clocotită. Recipientul în care se colectează băutura corpolentă şi aromată are proprietăți termoizolante, deci cafeaua astfel preparată poate fi servită caldă, rece sau cu gheață.

Cafea Syphon - băutura artizanală cu personalitate

Cafeaua syphon este o băutură expresiva care se evidenţiază prin arome excepționale. Licoarea obţinută cu ajutorul acestui dispozitiv este gustoasă şi răsfață papilele olfactive şi gustative. Aromele licorii sunt influențate în mod direct de temperatura apei utilizate şi de timp. Cel ce prepară cafea syphon practic controlează gustul şi mireasmă. Prepararea cafelei cu dispozitive syphon consitutie un  spectacol  senzorial, deci merită urmărit.

Citește mai multe din Conținut plătit
» Citește mai multe din Conținut plătit
TOP articole