Antena 3 CNN Actualitate Justiție Descinderi în dosarul finanțării campaniei lui Georgescu. Surse: Milioane de dolari, găsite în portofelele electronice ale lui Peșchir

Descinderi în dosarul finanțării campaniei lui Georgescu. Surse: Milioane de dolari, găsite în portofelele electronice ale lui Peșchir

Delia Bulgaru
6 minute de citit Publicat la 09:21 07 Dec 2024 Modificat la 08:43 08 Dec 2024

Procurorii Parchetului General fac primele mișcări în dosarul finanțării campaniei lui Călin Georgescu, după ce s-au declasificat informațiile obținute de serviciile secrete române. Sâmbătă dimineață, polițiștii, mascații de la trupele speciale au descins în Brașov, în trei locații care au legătură cu Bogdan Peșchir, cunoscut pe TikTok drept „bogpr”, cel care a finanțat cu un milion de euro campania lui Călin Georgescu. Potrivit unor surse, ar fi fost găsite sume uriașe de bani în portofelele electronice ale acestuia.

UPDATE: Potrivit surselor Antena 3 CNN, au fost găsite sume uriașe de bani în portofelele electronice ale lui Bogdan Peșchir. Ar fi vorba de șapte milioane de dolari. 

ȘTIRE INIȚIALĂ:

Anchetatorii au descins în trei locații din Brașov. Este vorba despre domiciliul legal al lui Bogdan Peșchir, despre adresa la care acesta locuiește în mod obișnuit, dar și la sediul firmei pe care acest individ o deține. Cei de la Serviciul pentru Intervenții și Acțiuni Speciale împreună cu procurorii de la Parchetul General sunt acum în aceste trei imobile.

Perchezițiile se fac în dosarul deschis de Parchetul General, în urma documentelor declasificate de CSAT, sub aspectul săvârșirii acțiunilor de coruperea alegătorilor, spălarea banilor, fals informatic.

Potrivit documentelor declasificate de CSAT, Bogdan Peșchir ar fi finanțat ilegal campania lui Călin Georgescu cu un milion de euro și l-ar fi ajutat astfel pe acesta să obțină acel rezultat remarcabil din turul întâi al prezidențialelor. 

Bogdan Peșchir a fost găsit în locuința sa și a fost ridicat de polițiști și dus la audieri, potrivit surselor Antena 3 CNN.

„În continuarea comunicatului de presă din data de 5 decembrie 2024, informăm în legătură cu desfășurarea următoarelor operațiuni operative:

Procurorii Secției de Urmărire Penală din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și polițiștii din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (Direcția de Investigare a Criminalității Economice și Direcția de Combatere a Criminalității Organizate) efectuează, în această dimineață, trei percheziții domiciliare în orașul Brașov.  

      

În cauză sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de coruperea alegătorilor, spălarea banilor,  fals informatic și infracțiunea prev. de art. 5 din OUG nr. 31/2002 privind interzicerea organizațiilor și simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob, adoptată și modificată prin Legea nr.217/2015.

Perchezițiile vizează posibila implicare a unei persoane fizice în finanțarea nelegală a campaniei electorale a unui candidat la Președinția României, prin utilizarea unor sume de bani cu privire la care există indicii că ar putea proveni din săvârșirea unor infracțiuni, fiind ulterior introduse într-un proces de spălare a banilor”, se arată în comunicatul Parchetului General.

Implicarea lui Bogdan Peșchir în campania lui Călin Georgescu

După ce Călin Georgescu, candidatul independent ajuns în turul doi al alegerilor prezidențiale, a fost acuzat în repetate rânduri că lucrează cu ferme de troli și că ar fi sponsorizat, din umbră, de un milionar-fantomă, miercuri seară, numele sponsorului campaniei electorale a fost dezvăluit după declasificarea documentelor de către CSAT. Iar Bogdan Peșchir, omul de afaceri cunoscut pe TikTok ca „bogpr”, apare că a făcut donații de 1 milion de euro pentru campania electorală realizată de Georgescu pe TikTok. 

Potrivit documentelor declasificate de CSAT, „Bogdan Peșchir afişează un nivel de trai care nu corespunde activităților derulate prin intermediul companiei deținute, respectiv DIGITAL ON RAMP SOLUTIONS SRL Braşov, înfiinţată în anul 2021.”

„Anterior înființării societății, acesta a lucrat, ca programator în cadrul unor entităţi (GLOBAYA FINTECH SRL si BITXATM TECHNOLOGY SRL ambele din Brașov) care sunt asociate cu domeniul criptomonedelor și sunt deținute, printre alții, de Gabriel Prodănescu (persoană care este și cetățean al Africii de Sud, unde a emigrat în 1995)”, se mai arată în unul dintre documentele declasificate de CSAT.

Și deși Călin Georgescu a declarat că nu a dat niciun ban pe campania sa, documentele declasificate îl plasează direct pe „bogpr” ca unul dintre principalii „donatori” în campania electorală desfășurată pe TikTok. El a efectuat plăți de 381.000 de dolari în perioada 24 octombrie - 24 noiembrie 2024.

„Candidatul Călin Georgescu a declarat la autoritatea electorala română (AEP) 0 lei buget de campanie electorala, respectiv că nu a cheltuit nicio sumă în cadrul acesteia.

Datele deținute au relevat implicarea contului de TikTok "bogpr", utilizat de cetățeanul român Bogdan Peșchir, în finanțarea promovării lui Călin Georgescu la nivelul platformei de socializare.

Acesta, utilizând contul "bogpr" a realizat donații pe TikTok de peste un milion de euro. După ce a devenit subiect de dezbatere publică, implicarea „bogpr" în finanțarea promovării lui Călin Georgescu la nivelul platformei a fost confirmată inclusiv de reprezentanții TikTok în dialogul cu autoritățile române in data de 28.11.2024. 

Aceştia au confirmat identitatea utilizatorului „bogpr" şi au menționat că acesta a efectuat plăți în valoare de 381.000 de dolari, în perioada 24.10-24.11.2024, către utilizatori ai unor conturi de TikTok implicați în promovarea candidatului Călin Georgescu, inclusiv după data încheierii campaniei electorale. Acestea reprezintă încălcări ale politicilor TikTok şi ale legislaţiei electorale române”, se arată în unul dintre documentele declasificate miercuri seară de CSAT”, se mai arată în documentele declasificate miercuri seară.

Cine este Bogdan Peșchir

La începutul acestui an, Bogdan Peșchir a apărut pe neașteptate pe TikTok și a devenit rapid un fenomen al momentului. Deși inițial era activ din spatele unui cont fără conținut, s-a remarcat prin donații spectaculoase de sute de mii de euro către maneliști. Ulterior, BOGPR a început să ofere sume considerabile și altor creatori de conținut, ajungând să fie asociat cu donații ce depășeau 2 milioane de euro pentru influenceri celebri din România. Prin aceste gesturi, și-a construit rapid o reputație în mediul online, iar numele său a început să fie tot mai des menționat, precizează Gândul.

În tot acest timp, Peșchir nu și-a afișat chipul și nimeni nu i-a știut nici măcar numele real.

Pe lângă faptul că este proprietarul unor firme IT, potrivit Gândul, „bogpr” locuiește într-o vilă tip unitate militară, situată într-una dintre cele mai exclusiviste zone ale orașului, la mică distanță de Piața Sfatului.

În garajul vilei sale se află un BMW Z4M și un Porsche Cayenne, cu o valoare totală de peste un sfert de milion de euro. Cu toate acestea, susținătorul lui Călin Georgescu preferă să circule cu taxiul și să adopte un stil vestimentar modest, evitând ostentația. Totul pare să indice o dorință de a păstra discreția.

Pe data de 19 noiembrie, Bogdan Peșchir și-a deschis un nou cont pe TikTok, sub denumirea „50bogpr”, după ce contul principal i-a fost închis.

Două zile mai târziu, el a postat pe contul său un mesaj „de reținut”:

„Pentru cei interesați de identitatea mea și promovarea lui Călin Georgescu pe Tiktok. Sunt un antreprenor și investitor român. Nu am afaceri cu statul, nu sunt mason și nu mi s-a oferit vreo potențială funcție sau vreun beneficiu material din partea campaniei CG. Nici măcar nu îl cunosc personal. Suportul meu pentru dânsul este complet voluntar. Consider că nu fac nimic imoral să sprijin o campanie în care cred. La fel cum Elon Musk a susținut cu peste 100 milioane de dolari și promovare prin contul personal sau apariții publice campania Trump în SUA. Cred că antreprenorii români au dreptul să susțină oamenii în care cred, oamenii care pot produce o schimbare reală a sistemului ticălos care ne-a distrus țara. Vă mulțumesc!”, a scris el.

După acest mesaj, „bogpr” a revenit cu altul, „de interes general”:

Cu mine nu funcționează intimidările și amenințările voalate. Vă aduc la cunoștință că atingerea adusă vieții private este sancționată de codul penal românesc (art. 226 și altele), la fel și calomnia, defăimarea. Aceste articole menționează inclusiv pedeapsa cu închisoarea. Mai mult, urmează să înregistrez brandul BOGPR și va intra sub incidența legilor internaționale. Începând de astăzi, dacă nu vă opriți cu sugestiile și defăimarea sau calomnia publică (inclusiv de pe conturi făcute pentru trolling) vă anunț că nu cedez până nu veți plăti daune morale pe cale legală și voi ruga organele competente să investigheze, respectiv să aplice, pedepsele corespunzătoare. P.S. Atacurile sistemului făcute prin diverse mijloace mă motivează și mai mult să îl susțin pe Călin Georgescu și îmi confirmă că le este frică, prin urmare este alegerea corectă pentru popor”.

 

Citește mai multe din Justiție
» Citește mai multe din Justiție
TOP articole