Antena 3 CNN International News Fostul polițist Derek Chauvin află astăzi câți ani va sta după gratii pentru uciderea lui George Floyd

Fostul polițist Derek Chauvin află astăzi câți ani va sta după gratii pentru uciderea lui George Floyd

Adrian Iclozan
3 minute de citit Publicat la 16:08 25 Iun 2021 Modificat la 16:15 25 Iun 2021

Chauvin a fost deja găsit vinovat de jurați pentru trei capete de acuzare: crimă de gradul doi, crimă de gradul trei și omucidere.

Verdictul a fost pronunțat în aprilie, la capătul unui proces urmărit cu atenție în SUA și în lume.

Ședința de vineri a instanței de judecată urmează să înceapă la ora 21.30, ora României.

Judecătorul Peter Cahill va pronunța sentința pentru cea mai gravă infracțiune: crimă de gradul doi, fără intenția de a ucide.

Derek Chauvin este primul polițist alb condamnat vreodată în statul american Minnesota pentru moartea unui bărbat afro-american, notează presa internațională.

Potrivit legilor din acest stat, pedeapsa maximă pentru infracțiunea cea mai gravă de care a fost găsit vinovat Chauvin este de 40 de ani de închisoare.

Experți juridici: Pedeapsa probabilă pentru Chauvin, între 20 și 30 de ani de detenție

Însă cineva fără antecedente penale, precum Chauvin, ar putea scăpa cu o pedeapsă de 10 - 15 ani de închisoare.

Totuși, luna trecută judecătorul Cahill și procurorii au convenit că există circumstanțe agravante care atrag o sentință mai aspră.

Între factorii agravanți reținuți de instanță se numără cruzimea de care a dat dovadă polițistul, abuzul de autoritate și faptul că la locul dramei erau prezenți copii.

Experții judiciari se așteaptă, în acest context, la o sentință între 20 și 30 de ani de închisoare.

Înaintea pronunțării din aprilie, Derek Chauvin s-a declarat nevinovat și a ales să nu depună mărturie în instanță.

Fostul polițist Derek Chauvin poate depune apel

El are însă dreptul de a se adresa curții înainte de pronunțarea sentinței, după cum are, de asemenea, dreptul de a depune apel.

La rândul lor, membrii familiei lui Floyd urmează să facă declarații în sala de tribunal, notează presa internațională.

La pronunțarea verdictului, ei au salutat hotărârea juraților, dar au spus că este doar un prim pas către o societate mai egală.

Survenită la 25 mai anul trecut, moartea lui George Floyd, un afro-american de 46 de ani cu trecut infracțional, a declanșat în SUA ample proteste împotriva brutalității și rasismului poliției și a dat proeminență mișcării Black Lives Matter, activă din 2013.

Floyd, care fusese anterior condamnat pentru opt infracțiuni și care petrecuse patru ani în închisoare pentru participare la jaf, a fost abordat de patru polițiști după ce proprietarul unui magazin a sunat la numărul de urgență pentru a sesiza că afro-americanul ar fi plătit cu o bancnotă falsă de 20 de dolari.

Femeia care a filmat moartea lui George Floyd a primit un premiu Pulitzer special

În imaginile filmate cu telefonul de Darnella Frazier, o femeie de 18 ani, se vede cum polițistul Derek Chauvin îl imobilizează pe Floyd cu piciorul pe gât timp de peste 9 minute.

Frazier a primit anul acesta un premiu Pulitzer special, care "subliniază rolul crucial al cetățenilor în căutarea adevărului şi a justiției", după cum a precizat juriul prestigioasei distincții jurnalistice.

Autopsia independentă efectuată la cererea familiei a relevat că Floyd a murit în urma asfixiei.

Anterior, autopsia oficială menționa drept cauză posibilă a decesului un cumul de factori, inclusiv starea de sănătate a suspectului, fără să menționeze asfixia.

Ceilalți trei foști polițiști implicați, alături de Chauvin, în arestarea și moartea lui George Floyd urmează să fie judecați în luna august.

Calm în Minneapolis înaintea pronunțării sentinței

Autoritățile din metropola americană nu se așteaptă la tulburări cu ocazia audierilor care preced pronunțarea sentinței.

Baricadele și forțele de securitate desfășurate în număr mare la procesului lui Derek Chauvin lipsesc de astă dată.

Însă interesul față de pedeapsa pe care o va primi Chauvin se menține extrem de ridicat în SUA și în lume iar gestionarea cazului George Floyd în sistemul de justiție american este privită de mulți ca un punct de cotitură și ca un impuls pentru reforma legislației polițienești în SUA.

Statisticile oficiale spun că, în ultimii 15 ani, mai puțin de o duzină de polițiști au fost condamnați pentru ucideri săvârșite în timpul misiunilor de serviciu.

Fotomontaj: Monument dezvelit la New York în memoria lui George Floyd, de Juneteenth, sărbătoarea federală americană a populației de culoare; Derek Chauvin în timpul procesului (miniatură)

Citește mai multe din International News
» Citește mai multe din International News
TOP articole