Un membru cunoscut al opoziției este vizat într-o anchetă de spălare de bani.
O firmă în care deputatul USR Claudiu Năsui este acționar, este anchetată de Autoritatea de Supraveghere Financiară pentru că nu ar fi raportat tranzacții mai mari de 15.000 de euro în afara țării. așa cum prevede legea.
"În urma unui control efectuat de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în luna iulie 2017 la firma de brokeraj Muntenia Global Invest SA, s-au constatat o serie de deficiențe privind modul în care Comitetul de Audit al societății și-a îndeplinit atribuțiile legale de monitorizare, fiind încălcate prevederile Normei 21/2014 și cele ale Normei 27/2015.
Una dintre abateri vizează încălcarea legislației referitoare la spălarea banilor, în sensul NERAPORTĂRII tranzacțiilor mai mari de 15.000 de euro, sume transferate în afara țării.
Deficiențe au fost identificate și în ceea ce privește faptul că, în raportul de audit financiar aferent exercițiului financiar încheiat la 31.12.2015, valoarea indicatorului rezultat net al exercițiului financiar este DIFERITĂ de cea menționată în cadrul situațiilor financiare.
Persoanele identificate ca fiind vinovate de aceste abateri sunt:
- Maria Hetel, membru al Comitetului de audit;
- Georgiana Năsui, membru al Comitetului de audit;
- Simion Stefan Năsui, membru al Comitetului de audit.
Decizia Consiliului ASF, pe 23 ianuarie
Trebuie menționat faptul că, doamna Georgiana Năsui și domnul Ștefan Năsui sunt rudele deputatului USR Claudiu Năsui, membru al Comisiei de Buget Finanțe a Camerei Deputaților, tocmai comisia care supraveghează activitatea ASF și îi audiază pe cei nominalizați pentru a fi numiți în Consiliul ASF.
În data de de 23 Ianuarie 2018, Consiliul ASF are pe ordinea de zi, printre alte puncte, și aplicarea unor sancțiuni celor 3 persoane nominalizate mai sus, pentru încălcarea Normelor ASF.
Sursele noastre ne-au dezvăluit faptul că vicepreședintele ASF, Mircea Ursache, un apropiat al deputatului Năsui, a tergiversat prezentarea rezultatelor controlului timp de 5 luni (controlul fiind încheiat în data de 28 iulie 2017), și încearcă acum să convingă cât mai mulți membri din Consiliul ASF că ar fi suficientă aplicarea unui simplu avertisment rudelor deputatului Năsui, pentru toate neregulile constatate.
În schimbul acestui „favor”, potrivit surselor noastre, în luna noiembrie 2018, atunci când vor avea loc alegeri pentru Consiliul ASF, domnul deputat Năsui și colegii săi de la USR vor acorda un vot de încredere candidaților din ASF care “i-au iertat” rudele acestuia de aplicarea sancțiunilor meritate, pe principiul „o mână spală pe alta”.
Potrivit datelor oficiale, SSIF Muntenia Global Invest SA este controlată aproape integral de familia Năsui, structura acționariatului fiind următoarea:
- Năsui Simion Ștefan 28%;
- Năsui Gavril Radu 24%;
- Năsui Claudiu Iulius Gavril (deputat USR) 9%;
- Năsui Georgiana 7%;
- Ageximco SRL (firmă controlată tot de familia Năsui) 21%;
- Fintrusco SA 7%;
- Alți actionari cu dețineri sub 5%.
Codul Penal definește și stabilește următoarele sancțiuni pentru infracțiunea de spălare de bani:
Art. 269 Spălarea de bani
(1) Operațiunea juridică de orice fel, efectuată în scopul împiedicării identificării originii ilicite, a situării, a circulației, a titularului real al dreptului de proprietate ori a existenței altor drepturi cu privire la un bun, de către o persoană care, fie a cunoscut, fie a prevăzut din împrejurările concrete, că acesta provine din săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală, chiar fără a cunoaște natura acesteia, se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea exercitării unor drepturi .
(2) Fapta constituie infracțiune și atunci când aceasta a fost săvârșita de autor sau de un participant la fapta prevazută de legea penală din care provine bunul.
(3) Tentativa se pedepsește", precizează documentul ASF.