Antena 3 CNN Externe Deputat de la Chișinău: "Cei din Transnistria au cerut ajutor Rusiei, instituțiilor europene și Crucii Roșii!"

Deputat de la Chișinău: "Cei din Transnistria au cerut ajutor Rusiei, instituțiilor europene și Crucii Roșii!"

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 14:48 28 Feb 2024 Modificat la 14:57 28 Feb 2024

Reuniți, miercuri, în capitala Transnistriei, deputații separatiști au cerut Rusiei ajutor în soluționarea unei situații create, spun ei, de presiunile exercitate de guvernul de la Chișinău, după cum a relatat Antena 3 CNN.

"Este mai mult un război al declarațiilor. Practic, se confirmă ceea ce am spus și noi acum câteva zile: că nu vor fi luate anumite decizii radicale.

Eu acum am citit anumite puncte pe care urmează să fie votate de către aleșii de la din toate nivelurile din regiunea transnistreană.

Ei invocă presiunile economice, nu se adresează doar Federației Ruse, dar cer ca Federația Rusă să intervină, să intermedieze, mai bine, în contextul situației create prin aprobarea noului Cod Vamal asupra așa-numitei regiuni transnistrene și despre care consideră ei le afectează veniturile la bugetul local.

De asemenea, ei (transnistrenii) fac o solicitare și către instituțiile europene, pentru a interveni și nu a admite aceste presiuni.

În plus, se adresează și Crucii Roșii, cerând acestei instituții să nu permită o 'catastrofă umanitară', în stânga Nistrului.

Nu cred că se va ajunge la așa ceva (alipirea regiunii și mișcări de forțe armate). Din ceea ce noi monitorizăm, nu au loc evenimente care să arate că în stânga Nistrului se pregătește o mobilizare sau anumite acțiuni cu caracter militar.

Ei cer nu doar ajutorul Rusiei. Ei cer ajutor și de la instituțiile europene, pentru a interveni în intermediere comunicării dintre Chișinău și Tiraspol, pentru a putea depăși situația economică în care ei se află în urma votării noului Cod Vamal în Republica Moldova", a spus deputatul moldovean Lilian Carp la Antena 3 CNN.

Ce solicită, de fapt, deputații din Transnistria în apelurile către Rusia, ONU, UE, OSCE și Crucea Roșie

Agenția de presă a așa-zisei Republici Moldovenești Transnistrene (în limba rusă, Pridnestrovskaya Moldavskaya Respublika, PMR) a transmis pe canalul său de pe o rețea socială deciziile adoptate, miercuri, de deputații de la Tiraspol.

Potrivit sursei citate, "Congresul Deputaților Poporului" a decis

  • Să se adreseze Consiliului Federației și Dumei de Stat a Rusiei cu solicitarea de a pune în aplicare măsuri de protecție a Transnistriei în fața presiunii tot mai mari din partea Republicii Moldova. În Transnistria trăiesc peste 220 de mii de cetățeni ruși. Rusia participă la misiunea de menținere a păcii pe Nistru și este garant și mediator în procesul de negociere.
  • Să se adreseze Secretarului General al Organizației Națiunilor Unite cu solicitarea de a ține cont de drepturile inalienabile ale poporului transnistrean, garantate de normele internaționale, de a opri încălcarea, de către Moldova vecină, a drepturilor și libertăților cetățenilor din Transnistria și de a preveni provocările care duc la o escaladare a tensiunii.
  • Să ia legătura cu participanții la procesul internațional de negociere în formatul "5+2".
  • Să facă un apel la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa pentru a influența conducerea Republicii Moldova să revină la un dialog adecvat în cadrul procesului internațional de negocieri și pentru a asigura condițiile în vederea unei soluționări civilizate a conflictului.
  • Să facă apel către Adunarea Interparlamentară a Statelor Părți ale Comunității Statelor Independente pentru a preveni escaladarea situației pe Nistru.
  • Să facă apel către Parlamentul Uniunii Europene cu solicitarea de a depune eforturi pentru a preveni presiunile din partea Republicii Moldova și încălcarea drepturilor și libertăților pridnestrovenilor (transnistrenilor, n.r).
  • Să facă apel către Comitetul Internațional al Crucii Roșii, cu solicitarea de a asigura condiții pentru exercitarea drepturilor sociale și umanitare, a intereselor și libertăților inalienabile ale tuturor locuitorilor din Transnistria.

În justificarea apelurilor către Rusia și către instituțiile internaționale și europene, deputații de la Tiraspol au acuzat faptul că guvernul Republicii Moldova a un război economic împotriva Transnistriei, creând în mod deliberat premisele pentru un deficit bugetar de mai multe milioane de dolari.

Ei mai acuză faptul că autoritățile moldovene încearcă să distrugă sistemul de sănătate transnistrean prin blocarea aprovizionării cu medicamente și echipamente medicale și că la Chișinău a fost adoptată o lege privind separatismul, care poate duce la urmărirea penală a fiecărui cetățean din Transnistria.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole