Antena 3 CNN Actualitate Social Depresia post-concediu și burnout-ul, pericolele de după vacanță. Care sunt simptomele și cum le putem preveni

Depresia post-concediu și burnout-ul, pericolele de după vacanță. Care sunt simptomele și cum le putem preveni

de Bianca Chirilă    |   

Dorul de vacanţă din primele zile de după întoarcerea din concediu are urmări neplăcute și chiar caracteristicile unei depresii pentru mulți dintre angajați. Depresia post-concediu este resimțită de aproape 30% dintre persoanele care își termină vacanța și revin în câmpul muncii, arată studiile specialiştilor. Fenomenul apare în primele zile și poate da stări precum anxietate, iritabilitate, oboseală, tulburări de apetit și somn. Mai grav este că depresia după concediu poate fi însoţită de burnout. 

Nimeni nu are nevoie de o vacanţă la fel de mult ca o persoană care tocmai s-a întors dintr-o vacanţă. Acesta este sentimentul multor angajați în momentul în care trebuie sa se întoarcă la rutina de la serviciu. Anca a petrecut ultimele trei săptămâni departe de acte, contracte, termene limită și alte responsabilități, iar revenirea la locul de muncă după o vacanța de vis a fost o adevărată provocare.  

Anca, angajat: „A fost destul de grea readaptarea. Reacomodarea după vacanță este dificilă, am o stare de oboseală, sentimente de melancolie, tristețe.”

Angajat: „Este o stare de oboseală continuă, practic dormi și nu te odihnești. Am fost în vacanță, acum ne planificăm altă vacanță, pentru că trecerea asta de la foarte cald la foarte rece.. de la 36 de grade astăzi 18 e foarte mult.”

Cele mai întâlnite simptome

Iritabilitate, oboseală, anxietate, deprimare, pierderea poftei de mâncare sau chiar stări de rău - sunt printre cele mai întâlnite simptome. Cei mai predispuşi la depresia post-concediu sunt angajaţii cu vârste între 25 și 40 de ani.

Roxana Filip Igna, psiholog: „Dacă noi revenim la rutina pe care o avem sau dacă nu avem să ne formam una, să avem un ritual dimineața, să mâncăm, să ne bem ceaiul, ca să nu plecăm în grabă spre locul de muncă. Orice activitate pe care noi o avem și în timpul săptămânii, cum ar fi să ieșim undeva cu prietenii, plimbările în pădure, jocurile de echipă, ajută foarte mult să avem o stare de bine.”

Fenomenul se aseamănă foarte bine cu sindromul de duminică seara, când jumătate dintre angajați au o stare de disconfort psihic, cu gândul că urmează o nouă săptămână de muncă.

Subiecte în articol: vacanţă concediu depresie loc de munca
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile