Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Depresia de la început de an. Cum apare anxietatea după sărbători și ce putem face pentru o stare de bine. Psiholog: „Sunt 3 semnale”

Depresia de la început de an. Cum apare anxietatea după sărbători și ce putem face pentru o stare de bine. Psiholog: „Sunt 3 semnale”

Mia Lungu
1 minut de citit Publicat la 12:57 03 Ian 2025 Modificat la 16:37 03 Ian 2025

Depresia de după sărbătorile de iarnă este un fenomen comun, cauzat de mai mulți factori psihologici, sociali și biologici. În perioada sărbătorilor, mulți oameni experimentează un amestec de entuziasm, anticipație și conexiune socială, care contrastează puternic cu începutul noului an, marcat adesea de revenirea la rutina cotidiană. Psihologul Radu Leca, a explicat, vineri, la Antena 3 CNN, la ce semne trebuie să fim atenți și cum ne putem cultiva o stare de bine.

Unii oameni au așteptări pentru noul an și poate unele nu se îndeplinesc chiar de la început. Unii speră să aibă relații mai bune și nu reușesc nici măcar de Revelion să se distreze ș.a.m.d. Există semne și simptome care ar trebui să ne trimită la un specialist.

„Avem de-a face cu trei semnale tipice care te conduc într-o zonă de neutralitate, în așa fel încât ajungi să te uiți pe tine. În primul rând, trebuie să înțelegem pe ce se bazează depresia de după sărbători. Atâta timp cât nu ai fost în stare să ai de sărbători un partener lângă tine, evident că tu vei spune în felul următor: sigur sunt eu vinovat. Sigur este ceva în neregulă cu mine de fapt și de drept.

Avem de-a face cu un lucru extrem de simplu, de care bunicii noștri tot ne-au povestit de peste 200 de ani: omul potrivit la timpul potrivit. 

Depresia de sărbători nu trebuie să aibă la bază ideea de auto-reproș, fiindcă autoreproșurile sunt foarte greu de scos din mintea noastră. Ea se duce către zona de sensibilitate maximă a subiectului. Și aici avem semnele: Nu are încredere în sine, nu are o relație bună cu el însuși, nu poartă dialoguri interioare.

Cât timp aceste trei elemente se respectă în varianta negativă, evident că depresia de după sărbători o să apară și o să o țină ca și episod activ până la 60 de zile. Nu avem nevoie să ne facem auto-reproșuri, fiindcă aceste auto-reproșuri ne conduc într-o zonă denumită zona gri a psiho-emoțiilor, care evident, ne îngenunchiază.”, a explicat psihologul Radu Leca.

Citește mai multe din Viață sănătoasă
» Citește mai multe din Viață sănătoasă
TOP articole