Oamenii sunt disperaţi după ce au aflat că autorităţile vor să construiască încă un depozit, deşi la marginea localităţii este groapa de gunoi Vidra, unde ajung toate deşeurile din Bucureşti şi din judeţul Ilfov.
Reprezentanții Consiliului Județean spun însă că nu sunt motive de îngrijorare, pentru că înainte de toate vor avea loc consultări şi dezbateri.
De peste 20 de ani, localnicii din Vidra, Berceni şi Jilava îndură mirosurile groaznice de la groapa de gunoi, care se simt uneori până în Capitală.
Groapa de gunoi Vidra, singura rămasă deschisă în zona București -Ilfov, tocmai de aceea autorităţile locale vor să construiască un depozit de deșeuri şi au identificat un teren cu o suprafaţă de 24 de hectare, chiar în apropierea actualei gropi de gunoi.
Planurile autorităţilor i-au revoltat pe localnici.
"Nu se poate respira şi ne-a găsit pe noi, cei mai fraieri din tot județul. Ce condiții îmi oferă statul", spune o localnică
Acolo stau, de acolo si pana acolo sunt 700 de metri. Mai ales așa când plouă şi o spală, e un miros groaznic. De 20 de ani de când mirosim şi a ajuns şi la apa freatică", mai spune o femeie.
"Nu e bine deloc. A afectat apa", mai spune un bărbat
"Noi murim aici, să ştiţi. Vara este imposibil să trăiești. Oamenii nu sunt de acord. Nu au mai semnat. Sora mea vrea să se mute, e mult tineret care a plecat", mai spune cineva.
Localnicii acuză că nu au nici locuri de muncă din cauza gropii de gunoi. Legea impune o zonă de protecţie sanitară şi astfel nu pot fi construite acolo hale, depozite sau firme, deci nici oportunități de joburi. Până acum au făcut deja zeci de sesizări, dar fără rezultat.
"Consiliul Județean ne spune în motivare că zona este deja poluată, aşa că o nouă groapă de gunoi e bună, că e tot în zonă.
Din 3 gropi de gunoi a rămas una, Vidra. Când avem nevoie de o noua groapă o punem, ghici unde, în același amplasament. Mi se pare echitabil să fie în altă zonă, nu tot la noi", spune Vasile Diaconu, Asociaţia Grup de Acţiune Berceni
Reprezentanții Consiliului Județean Ilfov dau asigurări că, în cazul în care va fi construit noul depozit de deșeuri, cetăţenii nu vor fi afectaţi.
"Consiliul Județean Ilfov a luat în calcul înființarea unui centru de management implicat, care să includă o stație de tratare mecanică a deșeurilor. El va corespunde cerințelor europene.Se dorește ca toate părţile implicate să fie ascultate şi să își spună poziția şi să aducă argumente.
Reprezentanți ai Consiliului Județean Ilfov, ai UAT-urilor Vidra, Jilava, Berceni - sunt localități din proximitatea actualului depozit, dar şi reprezentanți ai DSP Ilfov, Agenția pentru Protecția Mediului, cu toții fac parte din acest grup de lucru pe care l-am înființat", spune Mirabela Dumitrache, Consiliul Județean Ilfov.
La finalul săptămânii, vor avea loc noi întâlniri pentru a dezbate această problemă.