Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN "Am cedat nervos" | Drama părinţilor cu copii dependenţi de ecran | Psihoterapeut: "Duce la întârzierea limbajului și afectează aria cognitivă"

"Am cedat nervos" | Drama părinţilor cu copii dependenţi de ecran | Psihoterapeut: "Duce la întârzierea limbajului și afectează aria cognitivă"

Cristina Ştefan
2 minute de citit Publicat la 19:43 05 Dec 2023 Modificat la 16:28 08 Dec 2023

În aceste condiții, părinții ar trebui să se îngrijoreze dacă observă că cei mici nu au contact vizual ori nu reacționează atunci când sunt strigați.

Pline sunt și camerele de gardă ale spitalelor de psihiatrie, acolo unde prezentările s-au triplat. Cei mai mulți pacienți se luptă cu episoade depresive sau cu gânduri suicidare.

Cristina are 26 de ani, iar băiețelul ei a împlinit recent 3 ani. Încă de acum un an a fost lăsat să se joace pe tabletă și telefon. Tot de atunci au început și problemele.

"Am cedat nervos" | Drama părinților cu copii dependenți de ecran

"A devenit dependent în primul și în primul rând. Ulterior, când am încercat să-i să-i restricționez accesul, devenise foarte nervos pentru că cerea și tot cerea și tot cerea.

Într-adevăr, un ultima instanță, cedam. A avut întârzieri în dezvoltarea lui pe parte de limbaj și plus de asta și comportamental a avut niște schimbări", spune Cristina.

Psihoterapeut: "Duce la întârzierea limbajului și afectează area cognitivă"

Dependența de ecrane se poate instala rapid și poate afecta aria socializării și pe cea comportamentală, spun specialiștii.

"Dacă vorbim de o expunere atât de devreme la ecrane, ne putem gândi la o afectare a ariei limbajului sau a comunicării. Practic, copilul nu vorbește, nu-și dezvoltă limbajul. Ar trebui să se îngrijoreze atunci când copilul nu are contact vizual. Asta înseamnă că nu face contact vizual cu părintele atunci când vorbește cu el sau când îl strigă", spune Andreea Năstase, psihoterapeut. 

"Îl mai lăsăm și la televizor când avem treabă și nu vrem să umble undeva. Dacă cere-i spunem, dacă papi tot îți de buni desene", spune o mamă.

Avertismentul medicilor: "Să ținem un copil sub vârsta de trei ani la ecrane nu este în beneficiu lui"

O practică greșită, avertizează medicii.

"Să-i învățăm ce ar putea să facă în loc, pentru că școala de părinți nu există. Nu te învață nimeni la facultate cum să crești un copil. Să ținem un copil sub vârsta de trei ani la ecrane nu este în beneficiu lui. Copilul învață de la niște figuri dintr-un ecran, nu de la o altă ființă umană, care poate să explice.

 Prezentările în secția de pediatrie a Spitalului Alexandru Obreja s-au triplat în ultimii ani. Utilizarea ecranelor de la vârste fragede poate contribui la aglomerarea camerelor de gardă. La Spitalul Alexandru Obregiaa din Capitală, zilnic se prezintă zeci de copii. Cei mai mulți se luptă cu episoade depresive, tulburări de comportament sau gânduri suicidare.

Specialiștii recomandă părinților să îi ducă pe cei mici la un control de rutină încă de la vârsta de un an.

Citește mai multe din News Hour with CNN
» Citește mai multe din News Hour with CNN
TOP articole