Antena 3 CNN Economic Auto Situația în care poți să faci o depășire pe linia continuă. Regula pe care toți șoferii trebuie să o cunoască

Situația în care poți să faci o depășire pe linia continuă. Regula pe care toți șoferii trebuie să o cunoască

Realizarea unei depășiri este permisă numai în anumite circumstanțe, stabilite explicit de Codul Rutier. Condițiile în care este legal să încalci linia continuă pentru a efectua o depășire.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Conform Codului Rutier, există reguli clare privind modul în care depășirile trebuie efectuate legal.

Depășirea este definită ca fiind manevra prin care un vehicul trece înaintea altuia sau pe lângă un obstacol aflat pe același sens de circulație, prin schimbarea direcției de mers și ieșirea de pe banda de circulație sau din șirul de vehicule în care s-a aflat inițial.

Cu toate acestea, depășirea poate fi inițiată numai atunci când marcajul rutier, semnalele rutiere și vizibilitatea permit acest lucru.

În multe situații, șoferii se confruntă cu o nevoie urgentă de a depăși vehicule cum ar fi căruțe, utilaje agricole sau bicicliști care se deplasează mai încet decât vehiculul lor.

Această manevră poate fi efectuată în zone unde există marcaje rutiere continue, care conform legislației nu pot fi trecute cu mașina decât în condiții specificate.

Potrivit Articolului 120, alineatul 1, litera (i) din Codul Rutier, este interzisă depășirea vehiculelor atunci când aceasta implică încălcarea marcajului continuu, simplu sau dublu, care separă sensurile de mers, sau când autovehiculul circulă, chiar și parțial, pe sensul opus. De asemenea, este interzisă depășirea atunci când se încalcă marcajul care delimitează spațiul de interzicere.

În plus, există și semne rutiere care interzic efectuarea depășirilor. De asemenea, în apropierea intersecțiilor, trecerilor de pietoni sau trecerilor de cale ferată, depășirea este interzisă conform legii.

Există anumite excepții în care este permisă depășirea în ciuda prezenței marcajului rutier continuu

Prin lege se interzice depășirea vehiculelor pe pasaje denivelate, pe poduri, sub poduri și în tuneluri. Prin excepție, pot fi depășite în aceste locuri vehiculele cu tracțiune animală, motocicletele fără ataș, mopedele și bicicletele, dacă vizibilitatea asupra drumului este asigurată pe o distanță mai mare de 20 m, iar lățimea drumului este de cel puțin 7 m.

Sancțiuni pentru încălcarea regulilor de depășire

Încălcarea regulilor privind depășirea este sancționată sever conform Legii.

Cei care încalcă regulile de depășire va primi între 4 și 5 puncte de amendă. Ceea ce înseamnă între 660 lei și 825 lei.

Etichete: şoferi depasire
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile