Antena 3 CNN Externe Povestea dentistului israelian care i-a salvat viața liderului Hamas. După aproape 20 de ani, nepotul lui a fost ucis de terorişti

Povestea dentistului israelian care i-a salvat viața liderului Hamas. După aproape 20 de ani, nepotul lui a fost ucis de terorişti

de Redacția Antena 3 CNN    |   

În 2004, Yahya Sinwar, liderul mișcării Hamas, a suferit un accident vascular cerebral. Dr. Yuval Bitton, un dentist care avea pe atunci 28 de ani, l-a diagnosticat pe Sinwar cu o tumoare pe creier şi l-a trimis urgent la spital, astfel salvându-i viaţa. După aproape 20 de ani, dentistul israelian îl învinovăţeşte pe Sinwar pentru uciderea nepotului său, relatează CNN.

Tamir, în vârstă de 38 de ani, a fost rănit, răpit și ucis de teroriștii Hamas pe care Sinwar i-a trimis în sudul Fâșiei Gaza la 7 octombrie 2023.

Atacul criminal împotriva Israelului din 7 octombrie a fost pus la cale de Yahya Sinwar, liderul Hamas din Gaza. În trecut a fost condamnat pentru crimă şi a fost închis în închisoarea Nafha din Israel. În timpul detenției sale, a fost operat de o tumoare pe creier descoperită de dentistul închisorii, Yuval Bitton.

Dr. Yuval Bitton spune că a presimţit atacul Hamas din 7 octombrie şi a ştiut imediat cine a dat comanda. „Cunosc persoana care a planificat, conceput și inițiat acest atac criminal”, a spus Bitton pentru Christiane Amanpour de la CNN. „Îl cunosc din 1996 – nu numai pe el, ci întreaga conducere Hamas din Gaza – și mi-a fost clar că asta plănuiau”.

Bitton a petrecut ani de zile lucrând ca dentist în închisoarea Nafha din Israel. Acolo l-a cunoscut pe Yahya Sinwar

Bitton îl învinovăţeşte pe Sinwar pentru uciderea nepotului său, care şi-a pierdut viaţa după ce militanţii Hamas i-au intrat în casă pe 7 octombrie.
Tamir Adar, nepotul lui Bitton, a fost răpit în timp ce era încă grav rănit, inconștient și a murit după câteva ore în Gaza.

În 2004, Sinwar venise la clinica închisorii plângându-se de dureri de gât și pierderea echilibrului.

„Când mi-a explicat ce se întâmplă cu el, l-am diagnosticat ca fiind un accident vascular cerebral și, împreună cu medicul generalist, am decis să-l ducem la spital”, a povestit Bitton.

„A ajuns la spital, diagnosticul a fost că avea un abces la creier și a fost operat în acea zi, salvându-i astfel viața pentru că dacă ar fi explodat ar fi murit”, a relatat Dr. Yuval Bitton pentru CNN.

După recuperarea sa, Sinwar i-a spus lui Bitton că îi datorează viața – lucru pe care l-a repetat când a fost eliberat în schimbul de prizonieri din 2011.

Cine este Yahya Sinwar, liderul Hamas care a decis atacul asupra Israelului

Sinwar a fost numit lider al Hamas în Fâșia Gaza în 2017. 

Născut în tabăra de refugiați Khan Younis din sudul Gazei în 1962, într-o familie strămutată în timpul războiului arabo-israelian, s-a alăturat Hamas la sfârșitul anilor 1980. În 1989, a fost condamnat pentru răpirea și uciderea a doi soldați israelieni.

După ce a fost eliberat în 2011, ca parte a unui schimb de prizonieri, s-a întors în Gaza, unde și-a început ascensiunea în organizația militantă.

În ciuda a opt luni de lupte israeliene în Gaza, care au ucis peste 37.000 de palestinieni, Sinwar este încă în libertate și se crede că se adăpostește.
Bitton spune că liderul Hamas este preocupat în principal de menținerea la putere. El crede că Sinwar ar fi „dispus să sacrifice chiar și 100.000 de palestinieni pentru a asigura supraviețuirea domniei sale”.

„El este dispus să plătească cu viețile militanților, a membrilor Hamas, a civililor. Lui nu-i pasă”, a mai declarat medicul israelian.

Subiecte în articol: Yahya Sinwar Hamas dentist Yuval Bitton
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Un paradis turistic din Italia este nevoit să refuze turiști pentru că nu mai are apă