Antena 3 CNN Externe Denis Șmîhal și omologul său ceh au semnat acorduri pentru fabricarea de puști și muniție pe teritoriul ucrainean

Denis Șmîhal și omologul său ceh au semnat acorduri pentru fabricarea de puști și muniție pe teritoriul ucrainean

de Roxana Mihăiescu    |   

Ucraina şi companii de armament din Cehia au semnat acorduri pentru fabricarea pe teritoriul ucrainean de puşti de asalt şi muniţie, a declarat marţi premierul ucrainean Denis Şmîhal, în timpul unei vizite la Praga, relatează AFP, citat de Agerpres.

„Este important să ne aprovizionăm armata acum”, a declarat Denis Şmîhal, în legătură cu acordul cu grupul Sellier & Bellot care urmează să construiască „o fabrică de muniţie în Ucraina”.

„Al doilea acord se referă la producţia în Ucraina de puşti de asalt de către Colt CZ Group”, a adăugat premierul ucrainean în cadrul unei conferinţe de presă cu omologul său ceh, Petr Fiala.

Pentru moment, nu a fost anunţat un calendar exact.

„Pentru noi, este important să continuăm să sprijinim Ucraina, care luptă pentru suveranitatea, independenţa şi integritatea sa teritorială. Dar ştim foarte bine că ea luptă şi pentru securitatea Europei”, a spus Fiala.

Ucraina, al cărei efort de război depinde în mare măsură de ajutorul occidental, vrea să-şi dezvolte industria militară pentru a-şi produce propriile muniţii şi arme pentru a se putea baza, de asemenea, pe propriile forţe împotriva invadatorului rus.

Un alt exemplu al acestei ambiţii: grupul de armament franco-german KNDS, care fabrică tunuri Caesar, a oficializat la începutul lunii iunie crearea unei filiale în Ucraina pentru a produce echipamente şi piese de schimb pe teritoriul ţării.

Cu toate acestea, o problemă majoră rămâne în ceea ce priveşte dezvoltarea unei industrii militare, deoarece întregul teritoriu ucrainean se află în raza de acţiune a rachetelor şi dronelor ruseşti.

Praga este unul dintre partenerii cheie ai Kievului. Guvernul ceh se află în spatele unei iniţiative internaţionale care vizează achiziţionarea de obuze de artilerie pentru Ucraina în afara Europei, în condiţiile în care UE nu a reuşit să livreze milionul de muniţii pe care le promisese până la sfârşitul lunii martie.

Iniţiativa, la care participă 18 ţări, printre care Canada, Danemarca, Germania, Ţările de Jos şi Portugalia, a strâns aproximativ 1,8 miliarde de dolari pentru achiziţionarea în total de 500.000 de obuze în acest an

Subiecte în articol: Ucraina Cehia acord munitie
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Obțin Marine le Pen și Jordan Bardella majoritatea absolută?