Antena 3 CNN Actualitate Premier ucrainean: "Trebuie să oprim agresiunea rusă până nu se produce un dezastru nuclear, care să dea foc Europei"

Premier ucrainean: "Trebuie să oprim agresiunea rusă până nu se produce un dezastru nuclear, care să dea foc Europei"

Adrian Iclozan
1 minut de citit Publicat la 17:44 14 Mar 2022 Modificat la 09:40 15 Mar 2022

Presa internațională, între care The Guardian și The Hill, menționează că președintele ucrainean a invocat "circumstanțe urgente și neprevăzute" și l-a delegat pe șeful guvernului să adreseze discursul.

"Rusia a început un război total în centrul Europei, care poate deveni al treilea război mondial. Ucraina este în flăcări (...) Trebuie să ne unim nu doar ca să protejăm Ucraina, ci și Europa.

Trebuie să oprim agresiunea rusă până nu apare un dezastru nuclear, care aruncă întreaga Europă în flăcări.

Trebuie să închidem spațiul aerian deasupra Ucrainei, pentru soarta a milioane de ucraineni și a securității europene și mondiale", a spus premierul ucrainean în discursul său.

El a mulțumit apoi țărilor care au primit refugiați ucraineni, nominalizând, între altele, România, Republica Moldova și Polonia.

Mai devreme, șeful guvernului de la Kiev a reproșat Europeni că "a ales calea împăcării agresorului", de ani de zile, în loc să apere valorile democrației, statul de drept și drepturile omului.

Potrivit lui Șmihal, Europa a arătat o "înțelegere slabă" a amenințării reale reprezentate de regimul lui Vladimir Putin, în ciuda numeroaselor încălcări ale dreptului internațional și a altor valori umane.

Premierul ucrainean a mai acuzat forțele ruse că se comportă precum teroriștii.

"Bombardează școli, grădinițe, spitale. Ucid copii, iau ostatici, răpesc reprezentanți ai autorităților locale și torturează civili", a susținut Denis Șmihal în discursul său în fața membrilor APCE.

Premierul ucrainean cere excluderea Rusiei din Consiliul Europei

El a mai cerut excluderea Rusiei din Consiliul Europei.

Tiny Kox, președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, a declarat că instituția va examina "pentru prima dată în istoria modernă" dacă un stat membru ar putea fi exclus.

Potrivit președintelui APCE, consecințele invaziei ruse în Ucraina vor fi dezbătute luni și marți.

Federația Rusă a devenit al 39-lea stat membru al Consiliului Europei în data de 28 februarie 1996

Pe 25 februarie 2022, la o zi după începerea invaziei ruse în Ucraina, Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a decis să suspende Federația Rusă din drepturile sale de reprezentare în Comitetul de Miniștri și în Adunarea Parlamentară, în conformitate cu articolul 8 din Statutul Consiliului Europei, se precizează pe site-ul web al organizației.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole