Președintele Klaus Iohannis ar urma să susțină un discurs în plenul Parlamentului European la începutul lunii februarie, ca urmare a unei invitații primite de la Roberta Metsola.
Tema discursului va fi viitorul Europei, dat fiind faptul că în luna iunie au loc alegeri europarlamentare.
În acest moment au loc discuții între Palatul Cotroceni și Parlamentul European pentru a fi puse la punct toate detaliile evenimentului.
Discursul va fi programat cu câteva săptămâni înainte de congresul Partidului Popular European, care va avea loc la București. La acest congres este de așteptat ca popularii europeni să își anunțe candidatul pentru șefia Comisiei Europene.
”România are o șansă serioasă să ocupe o poziție importantă la nivel European. Este un culoar real și este o șansă, nu doar pentru președintele Klaus Iohannis, ci și pentru România” a declarat premierul Marcel Ciolacu.
Acesta a mai spus că discută frecvent cu președintele, inclusiv pe această temă.
Președintele Iohannis se bucură și de susținerea celor din PNL, chiar dacă subiectul nu s a discutat oficial în partid, mai ales că, în locul actualului șef al statului, președinte interimar până la alegerile prezidențiale va deveni automat liderul liberalilor, Nicolae Ciucă.
De cealaltă parte, liderul USR spune că șeful statului nu are nicio șansă să obțină președinția Consiliului Europei, care, în lipsa unui candidat votat la timp, va reveni premierului Ungariei, Victor Orban, cunoscut pentru apropierea de președintele Rus, Vladimir Putin.
”Președintele Klaus Iohannis este un om apreciat la Bruxelles, are relații foarte bune cu cancelarii europeni. Din ce știm noi negocierile întotdeauna se vor face după votul pentru Parlamentul European, dar până atunci să fac tatonări, se fac calcule. Potriviți sondajelor, suntem pe primul loc în Germania, suntem pe primul loc în Spania...”, a spus și Gheorghe Falcă, europarlamentar PNL.
Dan Barna îl contrazice însă.
”Realitatea de aici, din Bruxelles, este foarte diferită de ceea ce citim cu toții în presa locală, în mesajele transmise de PNL, cum că președintele Iohannis ar avea vreo șansă la poziția de președinte al Consiliului după alegerile din 9 iunie, atunci când Klaus Iohannis, care nu a reușit nici măcar să obțină Schengen pentru România, nu are nicio șansă în realitate pentru a obține o astfel de susținere, lucru confirmat și de cei cu care am discutat chiar astăzi în Parlamentul european care spuneau că nici măcar nu s a discutat un astfel de scenariu”, a explicat și liderul USR, Dan Barna.