"De prin anii '60 de când au început şi delfinariile, fiindcă primele cercetări militare au dus la nişte concluzii privind inteligența acestor animale şi folosirea lor în delfinarii.
Nu degeaba cel mai puternic delfinariu din Europa este în Ucraina şi de asemenea în SUA, în golful Californiei, acolo unde s-au făcut cercetări militare şi s-au folosit delfinii cu scop defensiv şi ofensiv, tot acolo s-a dezvoltat un mare delfinariu.
Deci din aceste cercetări au plecat, să spunem aşa, activitatea civilă educatională de lucru cu delfinii.
Aceste animale sunt folosite fie pentru a descoperi scafandri sau vehicule teleghidate, echipamentul dornelor subacvatice care vin şi pot plasa explozibil, aşa cum pot să fie folosiți ca un sonar.
În apă sunetele se transmit de 5 ori mai repede decât în aer şi din acest motiv sunetele pot fi folosite la frecvențe foarte înalte şi destul de exacte vizavi de localizare.
Aceste animale sunt capabile de a localiza orice intrus de orice natură umană sau metalică, respectiv submarin sau vehicul.
Toate acestea generează asupra acestor delfini reacţii de stres, agitaţie şi uneori, dacă sunt dresați special, reacţii specifice de localizare.
Un delfin poate să vad un ceas pe fundul apei la jumătate de metru în nisip de la distanță foarte mare. Un ceas îngropat în nisip pe care un sonar nu-l găsește aşa de ușor.
În portul militar Mangalia este o lagună ce intră pe uscat. În acel port s-a gândit plasarea unor cuști cu astfel de delfini şi eventual acești delfini să fie antrenați şi pentru scopuri ofensive punători de mină", a spus Adrian Bîlbă, doctor științe medicale veterinare în emisiunea Exces de putere de la Antena 3.