Antena 3 CNN Politică Alegeri prezidenţiale Decizie fără precedent: Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale

Decizie fără precedent: Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale

Robert Kiss
2 minute de citit Publicat la 15:00 06 Dec 2024 Modificat la 22:10 06 Dec 2024

Judecătorii Curții Constituționale au decis, vineri, anularea alegerilor prezidențiale. Este o decizie fără precedent, discutată într-o ședință convocată vineri dimineață. Potrivit unor surse de la CCR, ar fi apărut „elemente noi” care arată că scrutinul prezidențial din 24 noiembrie a fost viciat.

Judecătorii au analizat rapoartele desecretizate din ședința CSAT. Aceștia au constatat că întreg procesul electoral a fost viciat, cu tot cu campania electorală, motiv pentru care alegerile au fost anulate în totalitate.

Potrivit comunicatul de presă dat de CCR, judecătorii au decis să anuleze întregul proces electoral cu privirea la alegerea președintelui. „Procesul electoral va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea Președintelui României.“

Ședința CCR a avut loc în contextul în care miercuri CSAT a decis să desecretizeze documentele de la serviciile secrete care arată interferența unui „actor statal” în procesul electoral din România. De asemenea, documentele dezvăluie rețeaua din spatele candidatului independent Călin Georgescu.

Judecătorii Curții Constituționale au avut o ședință de mai bine de 5 ore, întreprută de două ori, pentru a analiza solicitările de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale. Ședința a fost convocată de președintele CCR, Marian Enache, joi noaptea, pentru că ar fi apărut elemente noi legate de desfășurarea primului tur.

Anterior, Curtea anunțase joi seara, că în această etapă a procesului electoral poate examina contestații formulate de către candidații calificați în turul II al alegerilor prezidențiale, după ce fuseseră depuse patru solicitări care au fost înregistrate ca petiții și, potrivit Curții, vor fi “examinate în cadrul procesului de validare a alegerilor”. Cei care au făcut astfel de sesizări, după desecretizarea documentelor CSAT, sunt publicația Calea Europeană, Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului din cadrul Academiei Române și Școala Națională de Studii Politice și Administrative

Ulteiror, candidatul din primul tur al prezidențialelor, Cristian Terheș a mai depus două contestații la CCR, una în numele lui și una din partea PNCR. Contestațiile privesc fraudarea alegerilor care încalcă suveranitatea națională și frauda care continuă și în prezent.

Miercuri seară, președintele României în funcție, Klaus Iohannis, a anunțat că a fost de acord cu desecretizarea documentelor prezentate de serviciile de informații în ședința CSAT, în legătură cu campania lui Călin Georgescu.

Documentele arată rețeaua uriașă de conturi de TikTok care a fost activată cu 2 săptămâni înainte de alegeri, precum și finanțatorii și susținătorii lui Georgescu.

De asemenea, din documente aflăm despre implicarea Federației Ruse, precum și despre atacuri cibernetice ale unor „actori statali”. Unii dintre susținătorii campaniei implicați în promovarea și cumpărarea de voturi sunt exponenți ai mediilor extremiste de dreapta, infracționale și ai cultelor religioase, implicate anterior în promovarea unor narative proruse, antisemite, anti NATO sau împotriva Ucrainei, se arată în documente.

 

Citește mai multe din Alegeri prezidenţiale
» Citește mai multe din Alegeri prezidenţiale
TOP articole