Instanța va da verdictul în dosarul lui Liviu Dragnea pe 27 mai, fix la o zi după alegerile europarlamentare, au anunțat luni seară judecătorii.
Update: Decizie de ultimă oră în procesul lui Liviu Dragnea de la Curtea Supremă.
Instanţa a decis să amâne pronunţarea în cazul şefului PSD.
Procurorul DNA a cerut în sala de şedinţă pedeapsă medie pentru Liviu Dragnea.
Update: Înalta Curte amâna pronunțarea deciziei în dosarul lui Liviu Dragnea.
Procurorul DNA a cerut o pedeapsă mai mare decât la fond pentru liderul PSD.
Update: Cererile de amânare au fost respinse. Dosarul va fi judecat astăzi.
Update: Judecătorii s-au retras să delibereze, după ce au fost formulate mai multe cereri de amânare.
Update: Avocata lui Liviu Dragnea, Flavia Teodosiu, invocă două excepții de neconstituționalitate în dosarul DGASPC.
Update: DNA a renunțat la două solicitări de sesizare a CCR, probabil pentru ca dosarul să fie judecat cât mai repede.
Update: Deși era programat să înceapă la ora 11.00, procesul a început cu o întârziere de mai bine de două ore. Înaintea acestui termen, la ÎCCJ au fost mai multe termene în alte dosare. Liviu Dragnea nu este prezent la ÎCCJ.
Luni dimineaţă, la sediul ÎCCJ se aflau în jur de 300 de susţinători ai lui Dragnea, care au ocupat toate trotuarele din jurul Instanţei supreme. Ulterior, în jurul orei 13,00, la cererea jandarmilor, care le-au reamintit că participă la o adunare publică neautorizată, aceştia au părăsit zona.
Știrea inițială
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dezbate, luni, dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman, în care preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat în primă instanţă la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu.
Pe 15 aprilie, la ultimul termen al procesului, avocaţii lui Dragnea au solicitat amânarea dosarului până când judecătorii de la Curtea Constituţională vor lua o decizie cu privire la conflictul de natură constituţională dintre Parlament şi Instanţa supremă pe tema completurilor specializate pe cazurile de corupţie.
Tot atunci, procurorul de şedinţă a ridicat două excepţii de neconstituţionalitate în legătură cu prevederile art. 29 din Legea 78/2000 şi art. 174 din Codul penal.
Liviu Dragnea a dat o declaraţie în faţa instanţei, în care şi-a susţinut nevinovăţia. "Sunt total nevinovat şi vreau să vă asigur, indiferent de ce veţi decide, că nu am ştiut despre cele două că nu merg la serviciu şi părerea mea este în continuare că acest dosar e unul politic şi că timpul va confirma acest aspect", a spus Dragnea.
Pe 21 iunie 2018, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat pe Liviu Dragnea la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu în dosarul DGASPC Teleorman, care vizează angajarea fictivă a Adrianei Botorogeanu şi Anisei Niculina Stoica.
Potrivit procurorilor, cele două angajate nu s-au prezentat la serviciu şi nici nu au prestat vreuna dintre activităţile înscrise în contractul lor de muncă semnat cu DGASPC Teleorman, desfăşurându-şi de fapt activitatea la sediul PSD Teleorman.
DNA susţinea că, în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, Liviu Dragnea coordona şi controla activitatea DGASPC Teleorman, instituţie în cadrul căreia au fost încadrate Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica.
Procurorii afirmau că Liviu Dragnea a determinat-o pe Anisa Niculina Stoica să se angajeze şi să fie remunerată în cadrul DGASPC Teleorman.
Dragnea mai este acuzat că a contribuit, prin influenţa pe care o avea în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, ca Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica să fie menţinute în funcţie la DGASPC Teleorman.