Urmare întâlnirii de astăzi liderii coaliţiei de guvernare au găsit o cale de mijloc privind reglementarea pieței energiei electrice.
Practic, pragurile pentru clienții casnici de 0,68 și 0,80 de bani rămân neschimbate pentru un consum de energie electrică de 100-255 kW.
În ceea ce-i privește pe consumatori care depășesc 255 kW , coaliţia a decis ca plafonul maximal al prețului la curent să fie de 1,3 lei.
De asemenea, în aceeași ședință, PNL a insistat ca pentru IMM-uri, prețul să rămână la 1 leu, preţ actual din ordonanța de urgenţă, şi nu la 1,3 lei aşa cum ar fi dorit PSD.
Această solicitare a fost acceptată de liderii coaliției.
Mai mult, în privința consumatorilor industriali s-a agreat în coaliție un preț de 1,3 lei.
Reguli pentru producătorii şi furnizorii de energie
De asemenea, potrivit unor surse din coaliţia de guvernare, va fi o ordonanță suplimentară pe plafonarea preţurilor la curent atât la producător cat şi la furnizor.
Asta înseamnă că producătorul nu va putea să vândă curent la furnizor mai scump de 450 de lei MWH, iar furnizorul va fi obligat sa cumpere o anumita cantitate la acest preț plafonat de la producător.
În caz că furnizorul va achiziționa energia electrică la alt preţ, potrivit acestei ordonanțe, el nu va primi mai mult de 1.300 de lei MWH de la stat (compensare).