Moţiunea de cenzură iniţiată de social-democraţi a fost adoptată, miercuri, de Parlament. S-au înregistrat 261 de voturi "pentru" şi 139 de voturi "împotrivă".
Acest demers antiguvernamental a venit după ce, săptămâna trecută, Executivul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului pe proiectul legii alegerilor primarilor în două tururi de scrutin
"Potrivit prevederilor Constituţiei, moţiunea de cenzură se adoptă cu votul majorităţii, adică minim 233. Se constată că a fost întrunită majoritatea voturilor necesare pentru a fi adoptată moţiunea de cenzură. Guvernul Orban este demis", a anunţat deputatul PSD Lia Olguţa Vasilescu, secretar al Camerei.
Moţiunea de cenzură iniţiată de social-democraţi a venit după ce, săptămâna trecută, Executivul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului pe proiectul legii alegerilor primarilor în două tururi de scrutin.
Constituţia precizează că Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege. Însă, Executivul este demis dacă, după asumarea răspunderii, se depune moţiune de cenzură şi aceasta este adoptată.
Odată ce moţiunea de cenzură a trecut de Parlament, proiectul pe care Guvernul şi-a angajat răspunderea nu se consideră adoptat.
Potrivit articolului 110 alineat 2 din Legea fundamentală, Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate sau dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, ori este în imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile mai mult de 45 de zile. Guvernul al cărui mandat a încetat potrivit alineatelor (1) şi (2) îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern.