Antena 3 CNN Life Decizia controversată luată de un ziarist. Cum a decis să respecte mediul

Decizia controversată luată de un ziarist. Cum a decis să respecte mediul

1 minut de citit Publicat la 20:28 12 Mar 2016 Modificat la 20:28 12 Mar 2016

Ziaristul britanic specializat în probleme de mediu Donnachadh McCrathy a luat decizia de a face un singur duș pe săptămână, pentru a evita să polueze, să consume electricitate și să își strice pielea, informează slate.fr, potrivit agerpres.ro.

El își amintește că și atunci când era mic făcea baie săptămânal, ceea ce îi făcea uneori pe cei din jurul lui să strâmbe din nas din cauza mirosului perceput.

Adult fiind, a luat acest obicei făcând un calcul simplu: un duș de 10 minute înseamnă 60 de litri de apă și chiar de trei ori mai mult dacă dușul este mai sofisticat (masaj etc.). La o baie, cantitatea de apă se ridică la 80 de litri. 

Astfel, o familie de patru persoane care face duș zilnic consumă într-un an circa 25.000 de litri de apă, ceea ce înseamnă în Anglia peste 500 de euro plătiți pentru electricitate. "Dușul sau baia zilnică sunt groaznice pentru mediu și pentru buzunar. Din acest motiv am revenit la obiceiul de a face un duș pe săptămână. Zilnic mă spăl în chiuvetă doar la axile și părțile intime", spune McCarthy.

El adaugă că prin dușuri se degajă 3,5 tone de CO2, în timp de, pentru a evita încălzirea climatică, o persoană ar trebui să emită doar o tonă de CO2 pe an.

Ultimul argument al ziaristului este că dușurile repetate strică pielea. "Evident că făceam duș zilnic conform unor norme pe care nu mi le impusese nimeni mai degrabă decât din motive reale de igienă. Trebuie într-adevăr să ne spălăm des pe mâini, motivele fiind evidente. Însă pielea noastră se curăță singură și numai axilele, picioarele sau părțile intime pot degaja un miros neplăcut", afirmă McCarthy.

Mulți dermatologi afirmă de altfel că nu este deloc necesar un duș pe zi. Însă, cu cât dușurile sunt mai dese, cu atât nevoia de produse de igienă este mai mare, iar producătorii de astfel de articole nu au niciun interes să recomande un consum mai mic de apă.

În numeroase țări însă, mulți oameni nu se spală zilnic, așa încât ziaristul de la The Guardian nu este singur. Un alt avantaj deloc de neglijat pentru el, în condițiile în care a rărit atât de mult dușurile, este că a câștigat timp pentru alte activități.
 

Etichete: dus mediu
Citește mai multe din Life
» Citește mai multe din Life
TOP articole