Antena 3 CNN Politică Decizia care ar putea schimba Guvernul. Cum ar putea ajunge Dragnea premier într-o lună

Decizia care ar putea schimba Guvernul. Cum ar putea ajunge Dragnea premier într-o lună

M.Z.
2 minute de citit Publicat la 15:10 17 Feb 2017 Modificat la 15:10 17 Feb 2017

Scenariu neașteptat care l-ar putea aduce pe Liviu Dragnea la Palatul Victoria. Curtea Constituțională va discuta, pe 7 martie, sesizarea Avocatului Poporului pe legea 90 din 2001, care l-a împiedicat pe Liviu Dragnea să ajungă premier. 

Legea prevede că persoanele condamnate penale nu pot fi membri ai Guvernului.

Potrivit Legii 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor ”pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale”.

În sesizarea depusă la CCR, Avocatul Poporului a argumentat că art. 2 din Legea nr. 90/2001 contravine mai multor articole din Constituție, Convenției pentru apărarea drepturilor și a libertăților fundamentale, Declarației Universale a Drepturilor Omului și Pactului internațional cu privire la drepturile civile și politice.

O decizie favorabilă a CCR ar putea duce însă la implozia guvernului actual, dacă Dragnea decide că vrea să îi ia locul lui Grindeanu. 

”Eu trebuia sa fiu premier”, spunea președintele PSD, Liviu Dragnea, pe 21 decembrie 2016.

De ce nu a putut Dragnea să fie premier

În luna aprilie 2016, Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv de Înalta Curte la doi ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de patru ani, în dosarul ”Referendumul”

Potrivit DNA, în calitate de secretar general al PSD, Liviu Dragnea, cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte formaţiunea pe care o reprezenta, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale. 

În acest sens, conform procurorilor, Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, în care a implicat mai multe persoane asupra cărora avea influenţă în virtutea funcţiei pe care o deţinea, având ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot. 

În paralel, Dragnea este acuzat că a coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul căruia a transmis mesaje, ordine şi recomandări legate de stimularea participării cetăţenilor la vot prin mijloace interzise de lege către coordonatorii judeţeni de campanie/primarii/activiştii de partid, preciza DNA.


CE SPUNE LEGEA 90/2001

Art. 2.
Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetatenia romana si domiciliul in tara, se bucura de exercitiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnari penale si nu se gasesc in unul dintre cazurile de incompatibilitate prevazute la art. 4 alin. (1). 

Sursa: Legea privind organizarea şi funcţionarea Guvernului

Citiți și Sorin Grindeanu, despre propunerea pentru ministerul Justiției: Iau extrem de în serios să propun o persoană neimplicată politic


 

Citește mai multe din Politică
» Citește mai multe din Politică
TOP articole