Antena 3 CNN Politică Decalogul preşedintelui Klaus Iohannis pentru viitorul NATO: "Trebuie să facem alianţa şi mai puternică"

Decalogul preşedintelui Klaus Iohannis pentru viitorul NATO: "Trebuie să facem alianţa şi mai puternică"

Redacția Antena 3 CNN
5 minute de citit Publicat la 20:37 12 Mar 2024 Modificat la 20:37 12 Mar 2024

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, într-o declarației susținută de la Palatul Cotroceni, că intră în competiție pentru funcția de secretar general al NATO. ”Îmi asum această candidatură în numele României, cu toată responsabilitatea”, adaugă el.

La scurt timp, Klaus Iohannis a prezentat un decalog referitor la viziunea sa pentru viitorul NATO, într-un editorial publicat în Politico.

"Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a spulberat pacea și a modificat grav mediul nostru de securitate, reverberând dincolo de limitele zonei euro-atlantice. Și Rusia va rămâne cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa Alianței în viitorul apropiat. Terorismul, instabilitatea generalizată, concurența strategică în creștere și avansarea autoritarismului - toate acestea provoacă interesele și valorile NATO. Acțiunile calmoase din partea statelor și a actorilor nestatali deopotrivă au un efect perturbator asupra structurii interioare a societăților noastre. Între timp, erodarea arhitecturii de control al armelor, dezarmare și neproliferare, pe care o construim de ani de zile, subminează și mai mult stabilitatea noastră strategică”, scrie Klaus Iohannis.

El afirmă că "pentru a aborda acest spectru larg de amenințări și provocări, NATO trebuie să fie echipată corespunzător”.

"Scopul cheie al Alianței este de a asigura apărarea colectivă a tuturor Aliaților prin îndeplinirea celor trei sarcini principale ale sale: descurajare și apărare, prevenirea și gestionarea crizelor și securitatea cooperativă. Ca atare, bazându-ne pe adaptarea politică și militară în curs, trebuie să facem NATO și mai puternică. Pentru a realiza acest lucru, propun un decalog pentru NATO:

În primul rând, vom accelera îndeplinirea celor trei sarcini principale ale Alianței. Vom consolida descurajarea și apărarea în conformitate cu deciziile de la Madrid și Vilnius și ne vom adapta postura noastră multidomeniu, inclusiv mobilitatea militară, la complexitatea mediului actual. Puterea și descurajarea mergem mână în mână, iar consolidarea primei sau va alimenta pe cea de-a doua. În prezent, frontierele noastre estice și sudice sunt cele mai expuse la amenințări, iar acestea trebuie să fie consolidate în consecință și în întregime. În plus, nu trebuie să uităm de Nordul Mare securitate și de Balcanii de Vest, deoarece importanța lor pentru a noastră este incontestabilă.

În continuare, vom spori cooperarea cu partenerii noștri, construind o agendă de parteneriat mai ambițioasă. Cei care sunt vulnerabili și în pericol au nevoie de rezultate concrete și în timp util. Cei din vecinătatea noastră sudică au nevoie de angajamentul, de sprijinul și de dialogul nostru constant. Iar partenerii noștri care gândesc la fel ca noi – în primul rând în Indo-Pacific – vor fi primii cu care vom colabora pentru a susține dreptul internațional și ordinea bazată pe reguli.

Apoi, vom continua să dezvoltăm prevenirea și gestionarea crizelor ca instrumente de promovare a securității și stabilității în regiunile de interes strategic pentru Alianță.

În al doilea rând, nimic nu este mai important astăzi decât să ne asigurăm că Ucraina învinge în lupta să existe, iar noi putem face acest lucru oferind tot sprijinul necesar, oricând de mult timp ar fi necesar. Avem, de asemenea, obligația morală, politică și strategică de a ne asigura că Ucraina avansează în mod constant pe drumul său spre viitoare aderare la NATO, precum și spre aderarea UE.

În al treilea rând, trebuie să dezvolte interoperabilitatea și să dezvolte rapid o bază industrială de apărare puternică în întreaga Alianță. Acest lucru ar servi obiectivelor complementare de refacere a stocurilor, de creștere a capacităților noastre de descurajare și apărare, precum și de furnizare de asistență Ucrainei. De asemenea, vom încuraja o industrie europeană de apărare mai puternică și mai capabilă, care să fie complementară și interoperabilă cu NATO.

În al patrulea rând, în timp ce am rămas în urmă în ceea ce se află în vederea asigurării zonei apărării, beneficiind de ceea ce am crezut a fi un dividend al păcii veșnice timp de mulți ani, acest lucru nu mai este posibil. Cu toții trebuie să facem tot ce nu stă în putință pentru a ajunge cât mai curând posibil la minimum de 2 % din PIB pentru cheltuielile de apărare și să investească cel puțin 20 % în echipamente majore. Finanțarea adecvată trebuie să fie, de asemenea, orientată spre rezultate și însoțită de creștere a eficienței.

În al cincilea rând, în vedere că amenințările cu care ne confruntăm astăzi depășesc dimensiunea militară, trebuie să asigurăm o reziliență mai puternică pentru Alianță și membrii săi, contracarând amenințările și ciberneticele și protejând infrastructura critică.

În al șaselea rând, deoarece o alianță mai puternică este una în care unitatea, solidaritatea și legătura transatlantică funcționează în paralel, întărindu-se reciproc, ne vom concentra mai mult asupra consultărilor și coordonării politice. Aceasta va include contribuții din partea tuturor organismelor NATO relevante, pe baza unui dialog consolidat între structurale politice și militare.

În al șaptelea rând, putem și trebuie să facem mult mai mult pentru a consolida parteneriatul strategic NATO-UE. Afinitatea naturală dintre aceste două organizații și multitudinea de interese pe care le împărtășim ne obligă să consolidăm dinamica relației noastre, bazându-ne pe combinația potrivită de angajament la nivel înalt, cooperare instituțională și dialog între cadre.

În al optulea rând, în fața realității tehnologiilor emergente și disruptive, a inteligenței artificiale și a calculului cuantic, NATO poate rămâne în frunte doar prin accelerarea transformării sale digitale și prin creșterea investițiilor în inovare. Cu toate acestea, trebuie să facă acest lucru, abordând în același timp schimbările climatice și implicațiile acestora asupra securității. Trebuie să fim noastre în mod semnificativ apărarea cibernetică, ceea ce va adăuga și mai multă forță de posturii. Și, în calitate de Alianță bazată pe valori, trebuie să investim cu seriozitate în toate componentele agendei de securitate umană și păstrând demnitatea în centrul nostru.

În al nouălea rând, ca o completare importantă a posturii de descurajare și apărare a Alianței, trebuie să consolidăm, de asemenea, rolul-cheie al NATO ca forum de consultare, coordonare și pregătire în domeniul controlului armelor, al dezarmării și al neproliferării.

Și, în al 10-lea rând, adaptarea continuă a Alianței noastre trebuie să fie însoțită de o privire introspectivă asupra propriilor noastre metode de lucru. În calitate de principali promotori ai agendei NATO, aliații sunt cei care vor decide asupra noilor modalități de desfășurare a deliberărilor și de pregătire a deciziilor, asigurând în același timp sau reprezentare geografică echilibrată. A sosit momentul să pregătim NATO pentru viitor”, încheie Klaus Iohannis, citat de Mediafax. 

Citește mai multe din Politică
» Citește mai multe din Politică
TOP articole