Antena 3 CNN Externe Alegeri SUA 2024 De teama revenirii lui Trump la Casa Albă, europenii au început să investească în start-up-uri în domeniul apărării

De teama revenirii lui Trump la Casa Albă, europenii au început să investească în start-up-uri în domeniul apărării

de Andreea Ştefan    |   

Posibilitatea revenirii lui Donald Trump la Casa Albă a declanșat o creștere a investițiilor în startup-urile europene din domeniul tehnologiei apărării, conform executivilor și investitorilor din industrie, notează Benzinga, citând Reuters.

Abordarea imprevizibilă a lui Trump față de NATO și bugetele de apărare a dus la o creștere a cheltuielilor militare și a investițiilor în startup-uri din domeniul tehnologiei apărării în Europa. Fostul președinte se află în prezent într-o cursă strânsă cu vicepreședintele Kamala Harris pentru alegerile din 5 noiembrie, a raportat joi Reuters.

Cheltuielile militare globale au atins un nivel record de 2 400 de miliarde de dolari în 2023, potrivit Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI). În iunie, Fondul de inovare al NATO (NIF) a anunțat parteneriate cu firme cu capital de risc și start-up-uri din domeniul apărării din întreaga Europă, cu scopul de a consolida securitatea în regiune. Uniunea Europeană a promis, de asemenea, peste 1 miliard de dolari pentru inovare militară la începutul acestui an.

Deși potențialul unei președinții Trump nu a fost singurul factor care a determinat aceste inițiative, acesta a influențat în mod semnificativ investițiile în producătorii de drone, robotică și calcul cuantic, potrivit a opt directori din industrie.

Unul dintre principalii investitori este Vsquared Ventures, cu sediul la München, care a strâns recent un fond de 214 milioane de euro (237,99 milioane de dolari) pentru a investi în spațiu, robotică și alte tehnologii.

„Amenințările lui Trump au făcut ca statele europene să se gândească foarte diferit în ceea ce privește investițiile în propriile capacități și acordarea de contracte, adesea către startup-uri”, a declarat Herbert Mangesius, partener fondator la Vsquared.

În prezent, FNI este susținut de 24 de țări NATO, celelalte opt țări - inclusiv Canada și SUA - nefiind implicate. Andrea Traversone, managing partner al organizației, și-a exprimat ambiția ca toți aliații NATO să adere la fond.

Cheltuielile pentru apărare și securitate în Europa au crescut cu 16%, ajungând la 552 de miliarde de euro din 2022, conform datelor SIPRI. Această creștere a cheltuielilor a determinat guvernele să încheie parteneriate cu noi companii de tehnologie și să investească mai mult în capacitățile lor de apărare.

De ce este important: Potențiala revenire a lui Trump și comentariile sale din trecut cu privire la aliații NATO și cheltuielile pentru apărare au stârnit îngrijorare în rândul națiunilor europene. Trump a sugerat că SUA ar putea să nu apere aliații NATO care nu își îndeplinesc obiectivele privind cheltuielile de apărare împotriva unei potențiale invazii rusești.

Aceste comentarii, împreună cu escaladarea tensiunilor cu Rusia și China, au condus la o creștere a cheltuielilor de apărare ale țărilor occidentale, care ar putea depăși 10 000 de miliarde de dolari în următorul deceniu.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile