Antena 3 CNN Externe De teamă că Trump ar putea abandona Ucraina dacă revine la Casa Albă, două mari puteri NATO s-au aliat ca să o protejeze

De teamă că Trump ar putea abandona Ucraina dacă revine la Casa Albă, două mari puteri NATO s-au aliat ca să o protejeze

de Bianca Chirilă    |   

Germania şi Marea Britanie au semnat miercuri o declaraţie comună în domeniul apărării în care se angajează să lucreze împreună pentru a consolida industria apărării, a întări securitatea europeană şi a susţine Ucraina în faţa forţelor ruse, în contextul în care cresc temerile că o victorie a lui Donald Trump în alegerile americane din noiembrie ar putea însemna un dezastru pentru securitatea europeană, transmite POLITICO

Declaraţia a fost semnată la Berlin de ministrul Apărării german, Boris Pistorius, şi de noul său omolog britanic John Healey.

Vizita lui Healey la Berlin face parte dintr-un turneu care mai include Franţa, Polonia şi Estonia. Noul executiv de la Londra a promis să dezvolte relaţiile în domeniul apărării cu ţările aliate din Uniunea Europeană.

„Aceste vizite trimit un mesaj clar: acela că securitatea europeană va fi principala prioritate a acestui guvern în domeniul politicii externe şi apărării. Noua noastră declaraţie privind apărarea între Regatul Unit şi Germania va lansa o nouă relaţie, profundă, în domeniul apărării, construită pe valorile comune ale naţiunilor noastre. Obiectivele stabilite în declarația comună includ consolidarea industriilor de apărare britanice și germane, consolidarea securității euroatlantice, îmbunătățirea eficienței operațiunilor comune, confruntarea cu provocările de securitate, cum ar fi domeniul cibernetic, și sprijinirea Ucrainei”, a afirmat John Healey.

Cele două ţări vor colabora pentru a combate provocările de securitate

Ministerul Apărării britanic a declarat că cele două ţări vor colabora pentru a combate provocările de securitate, cum sunt cele din spaţiul cibernetic. El a mai adăugat că noul pact va „da startul unei noi relații profunde în domeniul apărării”. 

De asemenea, noul premier britanic, Keir Starmer, a anunţat că vrea ca Londra să-şi dezvolte cooperarea cu aliaţii europeni în domeniul apărării şi al securităţii pentru a sprijini mai bine Ucraina, un mesaj pe care l-a reiterat la summitul de săptămâna trecută al Comunităţii Politice Europene. Noul guvern laburist al țării este mai entuziast în ceea ce privește crearea unei cooperări mai profunde în domeniul apărării cu aliații europeni decât predecesorul său conservator.

Îngrijorările că Washingtonul ar putea restrânge dramatic sprijinul pentru Ucraina anul viitor au crescut de când candidatul republican Trump l-a nominalizat pe JD Vance pentru postul de vicepreședinte. Deși a lucrat la numeroase acte legislative, el este cel mai bine cunoscut în Senat ca o voce principală care se opune ajutorului suplimentar al SUA pentru Ucraina în războiul acesteia împotriva Rusiei.

Marea Britanie și Germania sunt principalii furnizori de ajutor militar pentru Ucraina, din Europa.

 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile