Antena 3 CNN International News "De pe altă planetă!" Un expert descrie mediul în care a dispărut submersibilul OceanGate, ce ducea turiști bogați spre epava Titanicului

"De pe altă planetă!" Un expert descrie mediul în care a dispărut submersibilul OceanGate, ce ducea turiști bogați spre epava Titanicului

Adrian Iclozan
3 minute de citit Publicat la 13:54 20 Iun 2023 Modificat la 14:40 20 Iun 2023

Salvatorii se află într-o "cursă contra cronometru" pentru a găsi submersibilul "Titan", a declarat David Gallo, reprezentant al entității RMS Titanic, ce deține drepturile exclusive de salvare în zona epavei aflate la 3.800 de metri în adâncurile Atlanticului de Nord.

În cazul în care submersibilul este intact iar cei de la bord, încă în viață, ei s-ar confrunta cu niveluri de oxigen din ce în ce mai scăzute și cu lupta împotriva frigului, a spus Gallo la CNN.

Hipotermia ar fi o problemă dacă submarinul se află încă pe fundul apei, pentru că în adâncuri temperatura este puțin peste zero grade, a precizat el.

Citește și: Cine sunt pasagerii din submarinul dispărut în Oceanul Atlantic

"Apa este foarte adâncă, peste 3 km. Este ca o vizită pe o altă planetă. Nu e ceea ce crede lumea. Este un mediu lipsit de soare, rece și cu presiune ridicată", a descris el condițiile din adâncuri.

Expertul a mai arătat că nava de sprijin aflată la suprafață ar trebui să poată determina cu relativă precizie ultima poziție a submersibilului și că zona căutărilor ar trebui să fie destul de restrânsă, pe seama mobilității limitate a vasului dispărut.

"Un submarin nu va merge foarte departe. Dacă a avut probleme la suprafață, s-ar putea să plutească puțin în derivă, dar pe fundul apei atinge 3,5 km pe oră, ceva de genul acesta", a explicat David Gallo.

Un jurnalist CBS a experimentat, anul trecut, o pierdere a comunicațiilor pe submersibilul dispărut

Eric Fusil, expert în submarine și profesor asociat la Universitatea din Adelaide, a arătat, la rândul său, că operațiunile de căutare sunt complicate de metodele limitate de comunicare cu submersibilul.

"Deoarece nu există niciun cablu de legătură între Titan și nava de sprijin de la suprafață, singura modalitate de comunicare sau de detectare de la suprafață este prin apa mării. Deasupra apei, în aer liber, detectarea obiectelor poate fi instantanee, datorită radarului și a altor mijloace de comunicare pe distanțe mari, dar sub apă, lumina proiectoarelor sau razele laser sunt atenuate prin absorbție pe o distanță de câțiva metri", a spus el.

Profesorul Fusil a menționat că într-un astfel de caz nu sunt disponibile nici radarul, nici GPS-ul.

Corespondentul CBS David Pogue a făcut anul trecut o călătorie cu Titan la epava Titanicului și a experimentat o întrerupere a comunicațiilor.

El a arătat că submersibilul a fost ghidat doar de mesaje text de la nava aflată la suprafață, iar întreruperea comunicațiilor a afectat submersibilul timp de două ore.

Ce ar fi putut merge prost pe Titan

Fără nicio veste de la nava dispărută, experții spun, după o zi și jumătate de căutări, că situația nu arată bine și că există câteva lucruri care ar fi putut merge prost.

Un risc major este asociat cu o pană de curent, care ar fi putut duce la pierderea comunicațiilor. Unele submersibile au o a doua sursă de energie, în cazul în care sistemul electric principal cedează. Nu este clar dacă Titan avea rezerve de energie când a dispărut.

De asemenea, un scurtcircuit ar fi putut provoca un incendiu la bord. Într-un astfel de caz, pe lângă distrugerea sistemelor de navigație, incendiul ar genera fum toxic, potențial letal în spațiul foarte restrâns de la bordul submersibilului.

Infiltrarea apei și cedarea structurii navei reprezintă întotdeauna un risc, iar la adâncimea la care se află epava Titanicului, presiunea imensă ar face ca majoritatea navelor să facă implozie. Potrivit companiei care operează nava, submersibilul Titan dispune însă de o funcție de siguranță ce monitorizează presiunea de pe navă și declanșează un avertisment către pilot, dacă sunt detectate probleme.

În sfârșit, mai există și pericolul reprezentat de puternicii curenți subacvatici și de resturile desprinse din epava Titanicului și împrăștiate pe fundul oceanului, arată experții chestionați de CNN.

Foto: imagine nedatată a submersibilului "Titan", dispărut în timp ce cobora spre epava Titanicului, în Atlanticul de Nord

Citește mai multe din International News
» Citește mai multe din International News
TOP articole