Antena 3 CNN Life De la ce concentraţie de alcool în sânge se poate ajunge la comă alcoolică. Mare atenţie la aceste simptome care apar treptat

De la ce concentraţie de alcool în sânge se poate ajunge la comă alcoolică. Mare atenţie la aceste simptome care apar treptat

2 minute de citit Publicat la 10:00 24 Aug 2024 Modificat la 10:00 24 Aug 2024

Toxicologul Radu Țincu explică pericolele consumului excesiv de alcool, subliniind gravitatea intoxicației alcoolice și a comei alcoolice.

Inițial, acesta evidențiază simptomele intoxicației cu alcool, menționând starea de euforie care apare la început, dar care este urmată de dificultăți motorii, tulburări de vorbire și vedere, și în final, pierderea controlului sistemului nervos central, care poate duce la comă alcoolică: "Încet, încet apar simptomele de intoxicație. Asta înseamnă îngreunarea activităților motorii. Nu mai putem să coordonăm activitatea motorie, avem tulburări de vorbire, tulburări de vedere, percepția asupra timpului și spațiului începe să se modifice, pot să apară anumite particularități ale personalității noastre.", a spus medicul.

Toxicologul a mai explicat că o concentrație de aproximativ 300 mg/dl de alcool în sânge poate induce coma alcoolică, iar riscul este influențat de factori precum metabolismul individual, tipul de alcool consumat, sexul, și starea de sănătate a ficatului. El subliniază că nici o cantitate de alcool nu este benefică pentru sănătate, chiar și consumul moderat fiind asociat cu efecte negative: "Când avem o concentrație de aproximativ 300mg/dl în sânge, asta înseamnă că putem să ajungem și în coma alcoolică. De asemenea, sunt diferențe chiar și între femei și bărbați. Pe de o parte din puterea enzimatică care este diferită, dar și prin depozitele de țesut adipos și ele sunt un factor care pot să moduleze în mod variabil, în funcție de sex, riscul de a dezvolta coma alcoolică.", a mai precizat medicul Radu Ţincu.

Simptomele intoxicației cu alcool

confuzie
vărsături
convulsii
respirație lentă
respirație neregulată
piele cu nuanțe albastre sau piele palidă
temperatură scăzută a corpului 
leșin  

Alcoolul, consumat zilnic, poate avea efecte neurotoxice, ducând la îmbătrânirea creierului cu 2,5 ani, degradare neuronală, și diverse complicații neurologice, cum ar fi encefalopatia alcoolică și polineuropatia.

Medicul recomandă evitarea consumului de alcool sau limitarea acestuia la ocazii rare, pentru a permite organismului să se recupereze. "Ați văzut că unele persoane devin agresive atunci când consumă alcool pentru că dispare cenzura corticală, altele devin mai vesele pentru că au o personalitate ceva mai prietenoasă și sigur se ajunge în final la pierderea completă a autonomiei sistemului nervos central. Asta înseamnă coma alcoolică.

Eu (n.r. Radu Ţincu) cred că este bine să nu consumăm alcool și acest lucru este un element dovedit în majoritatea studiilor din ultimii ani, iar dacă facem acest lucru, să știți că uneori este mai bine să bem o cantitate moderată odată la câteva săptămâni, decât să bem în fiecare zi câte puţin, pentru că acest lucru oferă posibilitatea organismului să se recupereze. Menținerea unei cantități continue de alcool și mai ales a metaboliților toxici duce la creșterea incidenței unor forme de cancer, în special în zona digestivă, cancer esofagian, cancerul gastric.", a mai spus medicul.

Factori de risc pentru intoxicația cu alcool

greutatea corporală
starea generală de sănătate
cât timp a trecut de la ultima masă
combinarea alcoolului cu medicamente sau alte substanțe
procentul de alcool din băuturile consumate
rata și cantitatea consumului de alcool
gradul individual de toleranță la alcool

Citește mai multe din Life
» Citește mai multe din Life
TOP articole