Antena 3 CNN Externe „De la asasin, la frate drag”. Turcia și Egiptul vor să pună capăt tensiunilor care țin de zeci de ani. Ce au anunțat președinții

„De la asasin, la frate drag”. Turcia și Egiptul vor să pună capăt tensiunilor care țin de zeci de ani. Ce au anunțat președinții

Bianca Chirilă
2 minute de citit Publicat la 19:41 04 Sep 2024 Modificat la 19:41 04 Sep 2024

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, şi omologul său egiptean, Abdel Fattah al-Sissi, au declarat miercuri, la Ankara, că vor să-şi întărească cooperarea, punând capăt unui deceniu de tensiuni, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Ne vom întări cooperarea în toate domeniile”, a declarat la finalul întrevederii lor preşedintele Erdogan, care a fost primit la Cairo la jumătatea lui februarie de omologul său egiptean.

Preşedintele turc, care l-a întâmpinat pe omologul său la coborârea din avion, şi-a exprimat satisfacţia pentru prima vizită oficială în Turcia a „dragului frate” egiptean, pe care îl numea în urmă cu cinci ani „tiran” şi „asasin”.

Cei doi lideri au semnat miercuri 17 acorduri de cooperare, potrivit preşedinţiei turce, şi şi-au reafirmat în faţa presei voinţa de a aduce schimburile comerciale între cele două ţări la 15 miliarde de dolari pe an în termen de cinci ani, faţă de 10 miliarde de dolari în prezent.

„Vrem să ne ameliorăm cooperarea cu Egiptul în domeniul energiei, în special al gazului natural şi al energiei nucleare”, a declarat Erdogan.

Potrivit preşedinţiei turce, cei doi lideri au discutat şi despre „posibila livrare” de drone turceşti Egiptului.

În februarie, ministrul turc de Externe, Hakan Fidan, a anunţat că Turcia a „încheiat un acord” cu Egiptul pentru a-i furniza drone, livrate unui mare număr de ţări africane de către Ankara.

În aceeaşi lună la Cairo, Sissi şi Erdogan au anunţat deschiderea unei „noi pagini” în relaţiile între ţările lor, rupte brutal după venirea la putere a lui Sissi în 2013.

Înlăturarea de către Abdel Fattah al-Sissi a primului preşedinte egiptean democratic ales, Mohamed Morsi, provenit din rândul Frăţiei Musulmane şi mare aliat al Turciei, l-a făcut atunci pe Erdogan să jure că nu va vorbi „niciodată” cu „cineva ca” Sissi.

Cei doi s-au apropiat în ultimii ani

Însă relaţiile dintre cei doi bărbaţi, care susţin cele două guverne rivale în Libia, s-au încălzit în ultimii ani. Interesele lor converg acum în mai multe dosare regionale, între care cel al războiului din Gaza.

„Instituirea unui armistiţiu şi transportul de ajutor umanitar (în Fîşia Gaza) rămân priorităţile noastre”, a declarat miercuri Erdogan, a cărui ţară a trimis mai multe nave cu ajutor umanitar în Gaza prin portul egiptean Al-Arish de la începutul conflictului între Hamasul palestinian şi Israel pe 7 octombrie.

Evocând „tragedia umanitară în Gaza” şi necesitatea unei încetări a focului, Sissi a făcut apel de asemenea apel la „încetarea escaladării în Cisiordania”, teritoriu ocupat de Israel în 1967, unde armata israeliană a lansat o operaţiune în urmă cu o săptămână.

Sissi a mai spus că a „discutat pe larg” cu preşedintele Erdogan despre situaţia din Somalia şi cei doi s-au pus de acord asupra necesităţii de a face eforturi pentru „a menţine unitatea şi integritatea teritorială” a acestei ţări din Cornul Africii.

Ankara şi Cairo au semnat în ultimele luni mai multe acorduri de cooperare militară cu Somalia, în mijlocul unor tensiuni cu Etiopia, principalul său vecin.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole