Antena 3 CNN Economic De la 1 iulie, românii vor plăti mai mult la facturile la gaze

De la 1 iulie, românii vor plăti mai mult la facturile la gaze

de Georgiana Adam    |   

Luna iulie vine cu majorări de venituri, dar şi cu un nou val de scumpiri. Pe lângă carburanţi, românii vor plăti mai mult şi la gaze.

De astăzi creşte salariul minim pe economie. Aproape două milioane de români vor primi 284 de lei, în plus la salariu. Asta înseamnă 9,5 lei pe zi, echivalentul a doi covrigi sau un sandwich.

Însă, tot astăzi, vom avea şi facturi mai mari la gaze. Pentru că intră în vigoare şi majorarea cu 19% a tarifelor reglementate de distribuţie a gazelor naturale pentru consumatorii de gaze naturale, care reprezintă aproximativ 10 lei/MWh distribuit. 

Mai mult, de la 1 iulie, benzina și motorina se scumpesc, pentru că intră în vigoare majorarea accizei la carburanți, decisă de Guvern. 

Un plin de carburant îi va cost pe șoferi chiar cu 20 de lei mai mult. 

În timp ce benzina ar urma să se scumpească cu 43 bani pe litru, preţul motorinei va creşte cu 39 bani pe litru. 

De asemenea, tot de la 1 iulie, cotația IRCC, indicele de referință pentru creditele consumatorilor, scade ușor, de la 5,90%, la 5,86%.

Astfel, dacă luăm ca exemplu un credit ipotecar, în valoare de 50.000 de euro, pe 30 de ani, rata actuală va scădea, în medie, de la 1 iulie, odată cu actualizarea IRCC, cu aproximativ 7 lei, după ce rata a crescut cu peste 600 de lei în ultimii doi ani.

ANRE a aprobat creşterea cu 19% a tarifelor de distribuţie a gazelor, din 1 iulie

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, săptămâna trecută, o creştere medie de 19% a tarifelor reglementate de distribuţie a gazelor naturale aplicabile consumatorilor beneficiari ai serviciului de distribuţie, care reprezintă aproximativ 10 lei/MWh distribuit, potrivit agerpres.ro.

Majorarea se aplică din 1 iulie.

Modificarea tarifelor este determinată de trei factori principali: creşterea costurilor serviciului de distribuţie gaze naturale cu inflaţia prognozată a anului 2024 de 4,6%, creşterea costurilor de capital în urma realizării în anul 2023 a unui volum investiţional record (atât în racordări de noi consumatori, cât şi în extinderi de sisteme de distribuţie în zonele concesionate), precum şi ca urmare a reducerii cantităţii de gaze naturale distribuite în anul 2023 cu 8%.

„Cu titlu de exemplu: pentru un client casnic care locuieşte într-un apartament cu 3 camere şi are un consum anual de gaze naturale de 3 MWh, valoarea lunară a facturii de gaze naturale ar putea creşte cu aproximativ 2,5 lei”, se menţionează în comunicat.

În conformitate cu prevederile Legii energiei şi a gazelor naturale nr. 123/2012 şi cele ale Ordinului ANRE nr. 217/2018 privind aprobarea Metodologiei de stabilire a tarifelor reglementate pentru serviciul de distribuţie în sectorul gazelor naturale, ANRE aprobă tarifele reglementate pentru serviciul de distribuţie a gazelor naturale şi stabileşte tarifele reglementate pentru prestarea serviciilor de distribuţie a gazelor naturale, diferenţiat, pentru fiecare operator de distribuţie.

Aceste tarife includ, fără a se limita la acestea, costuri generate de modernizarea şi dezvoltarea capacităţilor de distribuţie prin extinderea reţelelor sau prin realizarea/înfiinţarea unor noi sisteme/reţele, precum şi costuri generate de racordarea unor noi solicitanţi clienţi casnici, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale şi instituţii publice, doar dacă aceste costuri sunt justificate.

Tarifele de distribuţie se aplică pe un an tarifar, pentru perioada 1 iulie - 30 iunie. 

În prezent, proiectul de ordin privind stabilirea ratei reglementate a capitalului investit aplicată la aprobarea tarifelor pentru serviciile de transport şi distribuţie ale energiei electrice şi gazelor naturale, pentru a cincea perioadă de reglementare, este în faza finală de elaborare. 

La stabilirea acestei rate, Autoritatea are în vedere atingerea unui echilibru între necesarul de investiţii pentru asigurarea calităţii serviciilor de transport şi distribuţie ale gazelor naturale şi energiei electrice şi nivelul tarifului aplicat beneficiarilor acestor servicii.

În perioada următoare, ANRE va publica acest proiect de ordin în consultare publică, în formă actualizată, precizează sursa citată.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile