Antena 3 CNN Externe De ce unele case din Los Angeles au rămas intacte după incendiile devastatoare. Explicațiile arhitecților

De ce unele case din Los Angeles au rămas intacte după incendiile devastatoare. Explicațiile arhitecților

Ioana Coman
3 minute de citit Publicat la 15:30 14 Ian 2025 Modificat la 17:42 14 Ian 2025

Peste 12.000 de clădiri, multe dintre ele case vechi, au fost distruse de incendiile care au devastat Los Angeles săptămâna trecută. Printre puținele structuri care au supraviețuit se numără o casă din Pacific Palisades, proiectată de arhitectul Greg Chasen și finalizată în vara anului 2024. Deși toate celelalte locuințe din jur au fost mistuite de flăcări, casa a rămas aproape intactă, ceea ce a ridicat o mulțime de întrebări în rândul internauților, scrie Bloomberg.

Norocul a fost cel mai mare factor, recunoaște Chasen. Însă, spune el, au contat enorm anumite strategii de protecție împotriva incendiilor. 

Curtea a fost gândită fără vegetație, fiind înconjurată de ziduri din beton turnat. Proprietarul a mai trecut prin această situație în trecut, așa că a fost pregătit: a îndepărtat elementele combustibile din jurul casei și a lăsat porțile deschise, prevenind astfel propagarea focului.

„Ne-a părut rău că vecinul a parcat mașina lângă casă. Există aluminiu topit în imagine, la 1.200 de grade”, spune Chasen. „Acel perete a împiedicat o mare parte a căldurii să ajungă în casă.”

Alți factori de design sunt mai subtili. Pe partea laterală a casei nu există streașini, care pot forma vârtejuri sau pot prinde jarul suflat de vântul puternic. Casa nu are orificii de ventilație pentru mansardă care să permită pătrunderea scânteilor în interiorul acoperișului, care este metalic, cu un strat de bază rezistent la foc. Iar casa este simplă: frontonată, fără mai multe linii de acoperiș, lucarne sau alte ieșiri, care sunt intersecții vulnerabile într-un incendiu.

Alte elemente sunt invizibile - totuși critice. Pereții casei au o rezistență la foc de o oră. Puntea este din lemn de clasa A, la fel de rezistentă la aprindere ca betonul sau oțelul, spune Chasen. Sticla securizată protejează interioarele. Și partea din față a casei a fost construită cu lemn tratat termic.

„Toate acestea sunt cele mai bune practici pentru oprirea unui foc”, spune el. „Aceasta a fost o muncă personalizată, realizată pentru un prieten drag. A însemnat mult să o văd intactă”.

Citește și: Imagini cu casele care au rămas intacte după incendiile din Los Angeles. În jurul lor sunt doar ruine 

O casă rămasă încă în picioare în mijlocul atâtor devastări pare un miracol; un design atrăgător lăsat intact pare anormal. Însă casa lui Chasen nu a fost singura care a rămas în picioare, în ciuda flăcărilor uriașe.

O casă a rămas intactă în timp ce dealul din jur este pârjolit de incendiul Palisades. Foto: Profimedia Images

Cel mai mare predictor al modului în care fac față clădirile într-un incendiu poate fi pur și simplu vârsta lor. Casele mai noi trebuie să respecte standarde mult mai înalte de construcție. Unele dintre casele din Pacific Palisades aveau 90 de ani, cu foarte puțină protecție împotriva incendiilor, potrivit lui Clive Dawson, un arhitect care a construit case în Malibu timp de 40 de ani.

Dar casele nu trebuie să fie noi ca să aibă o șansă în lupta cu flăcările.

„Dacă renovați o casă, puteți face toate aceste modificări și poate fi foarte rezistentă la foc”, spune Dawson. „Majoritatea oamenilor nu fac astfel de lucruri. Sunt mai interesați de o bucătărie nouă și drăguță sau de o baie.”

Arhitectul spune că a făcut sute de renovări în California de Sud pentru a face casele rezistente la foc. Conducând pe o porțiune de plajă din Malibu în această săptămână, Dawson spune că a numărat cinci case rămase în picioare; trei au fost proiectele lui.

În timp ce Los Angeles se pregătește să reconstruiască, discuțiile despre unde și cum să fie refăcute clădirile vor fi cruciale. Legislația ar putea impune utilizarea materialelor incombustibile și limitarea construcțiilor în zonele de tranziție dintre păduri și așezări urbane.

Totuși, noile reguli ar putea crește costurile de construcție, avertizează experții. Provocarea este de a găsi un echilibru între reziliență și accesibilitate financiară.

„Această tragedie ne forțează să regândim modul în care construim. Casele din Altadena sau Pacific Palisades, multe din anii 1920-1950, nu au fost concepute pentru un climat atât de extrem,” a concluzionat Chasen.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole