Antena 3 CNN Conferinţe De ce un registru al pacienților cu diabet este extrem de necesar în România. Medic: „Puterea vine din a avea informația”

De ce un registru al pacienților cu diabet este extrem de necesar în România. Medic: „Puterea vine din a avea informația”

B.C.
1 minut de citit Publicat la 16:59 14 Noi 2024 Modificat la 16:59 14 Noi 2024

Diabetul este boala secolului care afectează în prezent unul din zece români. În cadrul conferinței „Diabet fără complicații: parteneriat pentru un viitor sănătos”, organizată de Antena 3 CNN, specialiștii și reprezentanții instituțiilor din domeniul sănătății au vorbit despre cum pot fi ajutați oamenii să afle la timp că au diabet și despre cum pot fi monitorizați și tratați pentru a-și îmbunătăți calitatea vieții.

Diabetul este o boală care nu se vede, nu doare, însă poate duce la deces. Un registru al pacienților cu această patologie este extrem de important, spun specialiștii. Ministrul Sănătății a anunțat că anul viitor țara noastră va avea un astfel de registru.

Dr. Delia Reurean-Pintilei: „Multe se vor schimba. Puterea vine din a avea informația. Vei putea optimiza îngrijirea pacienților. În tipul 2 de diabet sau prediabetul care va duce în tip 2 de diabet lucrurile pot fi duse în remisiune. Te poți vindeca oarecum de diabet de tip 2 dacă scazi în greutate și dacă rezistența la insulină e problema pentru care dezvolți diabet zaharat de tip 2. În tipul 1 de diabet, însă, mecanismul e autoimun.

Copiii, adulții și vârstnici pot dezvolta tip 1 de diabet pe mecanism autoimun și nu au o alegere, nu-și pot conduce diabetul în remisiune. Vor fi tratați toată viața cu insulină, au nevoie de dispozitive de automonitorizare, de senzori glicemici, care livrează continuu insulina prin infuzie continuă. E mult mai ușor pentru ei.

Aceste dispozitive au anumite funcții, care îi sfătuiesc referitor la dozele de insulină care ar trebui să fie livrate când mănâncă și când au glicemiile prea mari. Aici mai avem de lucru, ar trebui să le facem disponibile pentru toți cei care au nevoie în țara noastră de aceste dispozitive.”

În cadrul conferinței, împreună cu reprezentanți ai instituțiilor din domeniul sănătății, societăților profesionale de profil, medici specialiști și reprezentanți ai pacienților am discutat despre soluții pentru creșterea nivelului de informare, educare și conștientizare a populației despre diabetul zaharat, precum și pentru îmbunătățirea accesului pacienților la servicii medicale corecte și la timp.

 

Citește mai multe din Conferinţe
» Citește mai multe din Conferinţe
TOP articole