Antena 3 CNN Life Timp liber De ce suntem dependenți de telefoane mobile? Un specialist explică legătura dintre dopamină și rețelele de socializare

De ce suntem dependenți de telefoane mobile? Un specialist explică legătura dintre dopamină și rețelele de socializare

1 minut de citit Publicat la 15:04 10 Feb 2017 Modificat la 15:04 10 Feb 2017

Fie că stai și aștepți un prieten, aștepți cafeua, aștepți metroul, sunt foarte mari șanse să îți petreci momentele de așteptare pe telefon, accesând Facebook sau diverse alte pagini de pe internet.

Și ai tendința să verifici telefonul în a doua secundă după ce primești o atenționare? Te enervează când telefonul te anunță că cineva a interacționat cu tine, dar tu ești în ședință și nu poți să îl deschizi?

Ei bine, nu vă speriați, sunt tendințe normale în epoca în care trăim.

Share Begley, psihoterapeut citat de publicația Indendent, a explicat că acest tip de comportament are legătură directă cu nivelul de dopamină din organism.

Dopamina este unul dintre principalii neurotransmițătorii de la nivelul sistemului nervos, o substanță care transmite informația între neuronii creierului, fiind deja asociat u plăcerea.

“Concluzia la care am ajuns recent este că, atunci când realitatea nu este conformă cu așteptările, nivelul de dopamină din organism scade dramatic. Este un sentiment negativ și atunci avem tendința să repetăm lucrurile care ne pot ridica realitatea la nivelul așteptărilor. Practic, ce încercăm noi să facem este să apelăm la acele tendințe compulsive și să ne alimentăm cu acel tip de obicei, pentru că, de fapt, acțiunea în sine nu este o mare plăcere. Mai exact, noi devenim dependenți de sentimentul de anticipare, nu neapărat de comentariul lăsat de cineva la poza de pe Instagram, pentru că oricum, de obicei, acesta este dezamăgitor”, a explicat Begley.

Citește mai multe din Timp liber
» Citește mai multe din Timp liber
TOP articole