Antena 3 CNN Ghidul pensiilor private din România De ce sunt fondurile private de pensii o sursă de investiții

De ce sunt fondurile private de pensii o sursă de investiții

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 11:28 20 Noi 2021 Modificat la 11:31 20 Noi 2021

Ei nu ştiu exact unde sunt ţinuţi aceşti bani. Deci, unde sunt banii economisiţi de noi?

”Plecând de la faptul că politica de economisire și de investire pe termen lung a tuturor fondurilor de administrare a pensiilor este unul dintre principalii piloni de stabilitate ai sistemului de pensii private din România și dacă ne uităm la structura investițiilor, vom regăsi într-un procent semnificativ, mult peste jumătate peste 62% chiar la Pilonul II, circa 61% la Pilonul III, plasamentele fodurilor de administrare a pensiilor private au simțit titlurile de stat, în primul rând, apoi acțiunile și obligațiunile corporative.

Este important acest aspect, pentru că altfel avem cea mai mare cotă de siguranță posibilă în demersul nostru de a investi pe termen lung. Am văzut câteva articole de presă cu privire la performanțele fondurilor de pensii private la ultimele luni, semnalând cumva o descreștere. Da, este o descreștere punctuală, dar fondurile de investiții care adresează pensiile private, nu sunt investiții speculative pe termen scurt, sunt investiții pe termen lung și dacă ne uităm la o analiză a performațelor acestora, vom constata o veste bună, că randamentele fondurilor private de pensii ne aduc un plus în viața noastră financiară”, ne-a explicat Daniel Apostol  - Director de comunicare al ASF şi educaţie financiară.

Ce avantaje avem din această repartizare a banilor investiți de aceste fonduri private de pensii în titluri de stat și în toate cele menționate mai devreme?

”Este o vorbă bătrânească, de la țară, să nu pui toate ouăle în același coș. Exact acest lucru se întâmplă în structura investițiilor fodurilor private, nu toate ouăle sunt plasate în același coș. O parte dintre investiții sunt realizate către titluri de stat, o altă parte către acțiuni, o altă parte către acțiuni corporative, foduri de investiții, ba chiar și de polițe bancare, o altă parte sunt destinați acțiunilor municipale sau a obligațiunilor emise de entități străine.

Dacă o luăm la detaliu, vom constata că investițiile locale ale fondurilor de pensii administrate privat au înregistrat un procent semnificativ, aproape 90%, iar în plasamentele în valută, ponderea cea mai mare au avut-o plasamentele în euro și în dolarul american, asta la datele pe care le avem la jumătatea anului. Acest lucru ne dă un semnal de încredere cu privire la scopul și modul în care sunt plasați banii noștri din contribuțiile pentru pensii private.

(...) Fiecare investiție are un grad de risc asociat ei, dar investițiile fondurilor de pensii administrate privat, având o pondere semnificativă în titlurile de stat, apoi în acțiuni, aici trebuie să tragem o concluzie că aceste investiții au gradul redus de risc”, a mai explicat Daniel Apostol.

Randament zilnic al unui fond de pensii:

- valoarea unității de fond din ziua respectivă MINUS valoarea unității de fond din ziua precedentă SUPRA valoarea unitatii de fond din ziua precedentă

Valoarea unităţii de fond:

- valoarea activului net al fondului de pensii la o anumită dată SUPRA numărul total de unităţi ale fondului, la aceeaşi dată

Activul personal net:

- numărul de unităţi de fond deţinute X valoarea la zi a unităţii de fond. 

Citește mai multe din Ghidul pensiilor private din România
» Citește mai multe din Ghidul pensiilor private din România
TOP articole