Antena 3 CNN Mediu De ce sunt confundați urșii Soare cu oameni costumați? Aspectul lor a stârnit controverse

De ce sunt confundați urșii Soare cu oameni costumați? Aspectul lor a stârnit controverse

de Ioana Coman    |   

O specie de urs a stârnit o mulțime de controverse în ultimii ani. Urșii soare, cei mai mici urși din lume, au intrat în lumina reflectoarelor datorită aspectului ciudat de uman, care i-a făcut pe mulți să creadă că sunt, de fapt, oameni costumați.

[GAL layout="5"]

Urșii soare, originari din Malaezia, sunt cei mai mici urși din lume. În timp ce urșii grizzly pot cântări mai mult de 320 de kilograme, urșii soarelui cântăresc între 30 și 70 de kilograme și au o lungime între 1,2 și 1,5 metri.

Specia au primit acest nume de la pata aurie sau albă de pe pieptul urșilor, care seamănă cu răsăritul de soare, potrivit Live Science.

Supranumiți „urși câine” din cauza aspectului lor îndesat și a botului scurt, aceste animale care locuiesc în copaci sunt cunoscute pentru comportamentul său asemănător cu cel al oamenilor. Ei stau adesea pe picioarele din spate și chiar au fost văzuți fluturându-și labele.

Femelele au fost văzute chiar plimbându-se în două picioare în timp ce își purtau bebelușii în brațe. Acest lucru le ajută să vadă mai bine eventualele pericole din jur și să își ferească puii de ele, spun biologii.

Statul în două picioare îi ajută să ajungă mai ușor la hrană și să sape în stupi sau cuiburi pentru miere sau insecte. Au, de asemenea, o limbă de 30 de centimetri, cea mai lungă lungă limbă dintre toate speciile de urs.

Un studiu publicat în jurnalul Nature în 2019 au aflat că urșii soare aflați în captivitate sunt comunicatori excelenți și pot imita expresiile faciale ale celuilalt pentru a construi legături – un comportament pe care și oamenii îl au. Biologii din Arizona sugerează că urșii soarelui au evoluat pentru a se putea cățăra în copaci și, datorită acestei dexterități, pot da și din „mâini”.

Interesul pentru ursul soare a crescut vertiginos după ce oamenii au văzut imagini cu o ursoaică pe nume Angela, de la grădina zoologică din Hangzhou, estul Chinei, stând în picioare pe o stâncă și fluturând laba.

Videoclipul a stârnit o dezbatere la nivel mondial despre aspectul ciudat de uman al ursului, atât de mult încât au început să apară teorii ale conspirației, cum că Angela ar fi într-adevăr o persoană îmbrăcată într-un costum de urs.

Diferiți specialiști în conservarea vieții sălbatice au declarat pentru CNN că acum speră că toată atenția din jurul Angelei va ajuta la creșterea gradului de conștientizare cu privire la situația dificilă a ursului soare.

Ursul soarelui se confruntă cu tot felul de amenințări, inclusiv defrișarea și braconajul pentru comerțul ilegal cu animale sălbatice. 

Urșii sunt, de asemenea, folosiți în comercializarea bilei de urs. Aceștia sunt ținuți în viață în cuști minuscule, astfel încât fierea să le poată fi recoltată și extrasă pentru a fi utilizată în medicina tradițională chineză.

Subiecte în articol: ursul soare ursi
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile