Antena 3 CNN Actualitate De ce servicii stomatologice beneficiază gratuit românii de anul acesta. Medic: „Sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate”

De ce servicii stomatologice beneficiază gratuit românii de anul acesta. Medic: „Sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate”

de Milena Niță    |   

Românii merg din doi în doi la stomatolog şi aşa ajung să aibă şi dinţii. Parte bună este că există anumite servicii stomatologice gratuite de anul acesta, însă nu mulţi ştiu de ele.

O treime dintre cetăţeni au dinţi lipsă, iar mulţi dintre ei nu au nici măcar lucrări dentare. 

Cât despre implanturi, nu poate fi vorba. S-a ajuns în această situaţie pentru că jumătate dintre români nu îşi fac controale stomatologice. 

În timp ce în ţara noastră sunt 0,3 consultaţii pe locuitor, medie europeană este de trei ori mai mare. 

„Este foarte important să știm că dacă venim la controale periodice, putem preveni. După cum știm, cel mai important e să facem o carie atunci când este incipientă, să nu o lăsăm să se complice, să ajungă la camera pulpară, să facem tratamente de canal sau să pierdem dintele atunci când toate tratamentele sunt mult mai costisitoare. 

Sumele de bani alocate de Casa de Asigurări de Sănătate sunt foarte mici. Dacă ne gândim, de exemplu, la extracție de dinte temporar la copil, cu anestezie, este de 20 RON, deci sumele sunt foarte mici. 

O lucrare metaloceramică este de 170 lei, adică aproape nici costul laboratorului nu este acoperit de Casa de Asigurări de Sănătate.

Din acest punct de vedere, mulţi medici stomatologi nu reușesc să facă contracte cu Casa de Asigurări. Sunt 27.000 de cabinete stomatologice în toată țara și doar 3300 au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, pentru că sumele alocate foarte mici pentru orice intervenție de acest gen. 

Dar partea bună este că detartrajele și periajele, care țin de prevenție, sunt decontate de anul acesta de Casa de Asigurări de Sănătate. 

Este important să vorbim cu medicii și să începem un program de prevenție care este important să începem din școli, de când suntem mici, ca să nu ajungem la complicații”, a explicat dr. Floriana Tudorache, medic stomatolog, sâmbătă, la Antena 3 CNN.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a alocat anul acesta un buget record pentru serviciile stomatologice decontate, respectiv aproape 330 de milioane de lei, adică de patru ori mai mult decât în urmă cu 10 ani.

Chiar şi aşa, banii sunt insuficienţi. Medicii stomatologi susţin că lunar se pot deconta servicii în valoare de 9.000 de lei, în fiecare cabinet care are contract cu Casa de Sănătate. 

Suma este însă insuficientă. Fondurile se epuizează încă din primele zile şi abia acoperă costul materialelor medicale folosite.

„(...) Suma alocată pe întreaga țară este destul de mică, adică și dacă încercăm să avem contracte cu Casa ne spun că nu au buget. 

Este important să facem prevenție. Cel mai important e să facem prevenție de când suntem mici, pentru că placa bacteriană care stă pe dinţi înseamnă un atac acid asupra dintelui și atunci apare caria dentară. 

În lume, cea mai importantă cauză de pierdere a dinților este caria dentară și complicațiile ei, după care este boala parodontală. Singurul factor care determină boala parodontală este placa bacteriană pe care putem să o oprim în evoluție prin aceste controale periodice din șase în șase luni și detartraje care se fac în cabinetul stomatologic”, a explicat dr. Floriana Tudorache.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile