Antena 3 CNN Coronavirus De ce se mai infectează cu COVID cei vaccinați. Prof. Alexandru Rafila răspunde

De ce se mai infectează cu COVID cei vaccinați. Prof. Alexandru Rafila răspunde

Prof. Alexandru Rafila a spus, în emisiunea ”Punctul de întâlnire” de la Antena 3, de ce mai infectăm totuși cu SARS-CoV-2 dacă suntem vaccinați anti COVID.

de Andreea Cigolea    |   

Totul se pare că ține de anticorpii pe care îi dezvoltăm sau nu în urma unui vaccin.

”Pentru că nu exista un vaccin perfect. niciun vaccin nu este perfect. Noi avem copii vaccinați împotrivă rujeolei care se imbolnvesc. da, sunt foarte rare cazurile.

S-a observat care sunt persoanele care se îmbolnăvesc după vaccinare, eu cunosc persoane vârstnice cu boli cronice și care în ciuda faptului că au 2 doze de vaccin au un nivel de anticorpi foarte scăzut.

Asta este situația. Când văd că se reduc cazurile grave și reduc decesele cu 80-90% atunci am toate motivele să pledez în favoarea vaccinării” a spus medicul Alexandru Rafila. 

Cei vaccinati transmit mai putin virusul?

”Nu cred că avem suficiente date în momentul de față. Din ceea ce stiu și de la colegii mei, cantitatea de virus eliminată în infectarea cu tulpina Delta este mult mai mare decât la tulpina clasică. Asta face ca transmisibilitatea să fie mai mare. În loc să elimin de exemplu 100 de milioane de particule virale, elimin 100 de miliarde. De o mie de ori mai mult!

Sigur că și aceasta boala este mult mai transmisibilă în momentul de fata pentru că daca ai o cantitate de microorganism infectant mai mare și transmisibilitatea este mai mare”  a explicat profesorul Rafila la Antena 3.

Alexandru Rafila, adevăruri nespunse despre valul 4 al pandemiei

Întrebat cât de periculos va fi valul 4 şi cum va arăta bilanțul, Alexandru Rafila a tras un semnal de alarmă şi a precizat că rata de infectare în România poate căpăta un aspect îngrijorător până la sfârşitul lunii septembrie din cauza ratei mici de vaccinare.

„Prognozele Centrului European de Control referitoare la România arată trei chestiuni. Unu că va exista în continuare o creștere accelerată. Acea estimare de 4000 sau peste 4000 de cazuri înregistrate zilnic la sfârșitul lunii septembrie se pare că este confirmată deja de centrul European de Control al Bolilor.

Am observat acolo o discrepanță față de situația din Franța, de exemplu, procentual la numărul de cazuri înregistrate, numărul de spitalizări și numărul prognozat pentru România este mai mare. De ce?

Este foarte simplu pentru că noi avem doar jumătate din populația vaccinată în aceste țări. Noi avem undeva la 30% în timp ce alte ţări au  60%, chiar mai mult dacă discutăm de Marea Britanie, ori lucrul acesta în mod evident este preocupant.

Mai este o problemă legată de această capacitate de tratare şi spitalizare a pacienților COVID care în momentul de față este redusă. Adică, cu excepția spitalelor de boli infecțioase sau de pneumologie cealaltă spitale nu primesc pacienți infectați, cumva fenomenul invers.

Ori acest lucru trebuie cumva echilibrat și principalul rol al ministerului Sănătății este să găsească acest echilibru optim între evoluția pandemiei și capacitatea de acordare a asistenței medicale, dar Ministerul Sănătății mai are o datorie, din păcate, mai veche.

Apoi reducerea transmiterii pe de-o parte şi încurajarea campaniei de vaccinare pe de altă parte. 

Ori, noi am avut acum trei luni de zile acele declarații sforăitoare în care s-a spus că pandemia a fost învinsă, campania de vaccinare a fost un mare succes. Lumea s-a demobilizat. Au zis că dacă totul este aşa bine de ce să ne mai vaccinăm. Ori lucrurile astea spuse de la cel mai înalt nivel al acestei țări creează în mod evident confuzie și s-a ajuns la situația în care ne găsim astăzi", a spus Alexandru Rafila la emisiunea Punctul de Întâlnire de la Antena 3. 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile