Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă De ce se încălzește, de fapt, urechea, atunci când vorbești la telefon

De ce se încălzește, de fapt, urechea, atunci când vorbești la telefon

de Laura Dinu    |    Iusti Fudulu    |   

Prezent în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN, Adrian Vornicu, specialist în biolelectronică și biocompatibilitate electromagnetică, a explicat care este motivul pentru care urechea se încălzește în momentul în care vorbim mult la telefon. 

”Într-adevăr, urechea se încălzește. Acesta se numește debitul de absorbție specific, este unul dintre parametrii prin care se delimitează intensitatea cu care transmite un telefon, dar acesta nu este factorul cel mai îngrijorător, pentru că organismul uman face față la aceste variații termice, ca dovadă că un eschimoș stă la -40° și altcineva la tropice la +40°. Diferența de 80° nu este specifică și nici constatată ca fiind periculoasă pentru organism”, spune specialistul.

”Deci nu temperatura în sine este periculoasă. Acolo, ceea ce se întâmplă la nivelul urechii, sunt ” proteinele de șoc termic”, care vor să ne semnalizeze că ceva le deranjează. Deci nu faptul că se încălzește urechea ne afectează, ci faptul că organismul semnalizează faptul că este deranjat de ceva.

Este ca o picătura chinezească. Toată telefonia mobilă, din cauza unor constrângeri comerciale, pentru a transmite foarte multă informație pe o bandă pasantă, este nevoie să sacadeze sau să sincopeze informația. Și această sincopă reproduce picătura chinezească în organismul nostru”, mai explică el.

”Am să dau un exemplu foarte elocvent. În anul 1996, la un serial video de desene animate, 150 de copii au făcut criză de epilepsie în 20 de secunde, au fost duși la spital, din cauza faptului ca fost o succesiune de sunete și de culori în același timp. La acea emisiune nu s-a întâmplat ceva deosebit, însă acea succesiune stroboscopică a creat la nivel cerebral o sincopă, care a fost depășită în cele din urmă. Însă aceste efecte stroboscopice creează un blocaj în organismul nostru”, a mai explicat Adrian Vornicu în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN. 

Dormi cu telefonul sub pernă?

„Eu am avut cazuri de persoane care m-au sunat datorită faptului că scriu articole în acest domeniu, stewardeze care dormeau cu telefonul sub pernă și dimineață când dădeau să plece, erau mai obosite. Și le-am spus – doar îndepărtarea telefonului, la un metru, soneria mai tare, puneți încă o alarmă… Și erau fresh!”, a arătat specialistul.

Atunci am putut să merg din nou!”

În urmă cu câteva luni, un caz aparent inexplicabil a ajuns o știre internațională. O tânără de 29 de ani din Marea Britanie a rămas imobilizată la pat de luni de zile. Înainte de acest incident, tânăra petrecea până la 14 ore pe telefon.

"Mi-am oprit telefonul și l-am aruncat în spatele dulapului. Atunci am putut să merg din nou", a mărturisit Fennela Fox. Adrian Vornicu a explicat care a fost motivul pentru care expunerea îndelungată la telefon a afectat-o atât de grav pe tânăra britanică.

„Anumite radiații pulsante blochează absorbția ionului de calciu, ori în organismul nostru, calciul este cel care ne ajută să ne contractăm, să facem un efort fizic, în cuplaj cu actina, miozina, iar magneziul relaxează organismul. Aceste radiații, în cazul acestei tinere care s-a supraexpus, i-au blocat fixarea calciului în organism. E ca în cazul persoanelor care au probleme de hipotiroidie, nu mai fixează calciu, sunt mai apatice dimineața, se trezesc mai obosite decât seara…”, a adăugat specialistul în bioelectronică Adrian Vornicu.

 

Subiecte în articol: Adrian Vornicu telefon mobil radiatii
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile