Antena 3 CNN Life Culinar De ce se face „pomana porcului” în ziua de Ignat deși românii sunt în Postul Crăciunului

De ce se face „pomana porcului” în ziua de Ignat deși românii sunt în Postul Crăciunului

Mia Lungu
3 minute de citit Publicat la 07:00 20 Dec 2024 Modificat la 08:23 20 Dec 2024

Ziua de 20 decembrie la români - Ignatul - este încărcată de obiceiuri şi de tradiţii la români, ea reprezentând, cu precădere în mediul rural, ziua în care este tăiat porcul din care se pregătesc apoi toate preparatele pentru masa de Crăciun.

Rolul femeilor din gospodărie începe după tăierea porcului, pârlirea acestuia şi când bărbatul care a sacrificat porcul termină tranşarea lui. Femeile împart carnea pe categorii - pentru cârnaţi, caltaboşi, tobă, pentru friptura de la „pomana porcului”, iar picioarele se opresc pentru piftie, potrivit Agerpres.

Fiecare bucată din porc este folosită - începând de la urechi şi coadă (folosite la piftie), de la carnea macră şi slănina pusă la afumat, până la intestinele bine curăţate, spălate şi opărite, folosite pentru a fi umplute cu carne tocată, usturoi şi condimente - care se transformă în cârnaţi - ori cu organe (ficat, splină, rinichi) - care se transformă în tobă, lebăr sau caltaboşi. Toate aceste preparate urmează să fie puse pe masă în ziua Naşterii Domnului.

În ziua de Ignat se pregătește „pomana porcului”, deși este post

După tranşarea şi sortarea cărnii, gospodina casei pregăteşte o masă - numită tradiţional "pomana porcului" - pentru toţi oamenii care au ajutat la tăierea animalului. Ea prăjeşte, într-un ceaun ori o cratiţă mare, carne tăiată din toate părţile porcului şi face o mămăligă mare, să ajungă pentru toţi mesenii. De obicei, masa cu "pomana porcului" se aşează în curte, unde oamenii mănâncă în picioare şi beau ţuică fiartă.

Oamenii comunităților tradiționale din vechime foloseau acest prilej de sacrificare și “sărbătorirea” acestuia prin consumarea unei mici părți în comun ca semn al încrederii și bunei-înțelegeri a conviețuirii. 

Deşi Ignatul cade întotdeauna în postul Crăciunului, obiceiurile şi tradiţiile românilor sunt foarte puternic înrădăcinate şi uneori sunt încălcate regulile stricte impuse de Biserică în ceea ce priveşte postul.

Gospodina casei pregăteşte, în zilele următoare Ignatului, produsele destinate sărbătorilor de Crăciun, Anul Nou şi Bobotează: cârnaţi, piftie, tobă, caltaboşi, carne friptă. O parte din carnea porcului se conservă pentru a fi consumată peste an.

La sate era obiceiul de a prăji carnea şi cârnaţii şi a le păstra într-un vas, acoperite cu untură topită, la temperatura scăzută. În vremurile de acum, carnea şi cârnaţii se păstrează la congelator.

Pomana porcului este un preparat tradițional românesc, gătit adesea în perioada sărbătorilor de iarnă, mai ales după tăierea porcului. Iată o rețetă simplă și delicioasă pentru pomana porcului:

Ingrediente reţetă „pomana porcului”

  • 1 kg carne de porc (poate fi pulpă, ceafă sau o combinație)
  • 200 g slănină sau untură de porc
  • 2 cepe mari
  • 4 căței de usturoi
  • 2 linguri de boia de ardei (afumată sau dulce, după preferință)
  • 1 pahar de vin alb (opțional)
  • Sare și piper, după gust
  • 1 legătură de cimbru
  • 1-2 foi de dafin
  • 1-2 linguri de oțet (opțional)
  • 200 ml apă sau supă de carne
  • 1 linguriță de zahăr (opțional, pentru a echilibra gustul)
  • Mărar proaspăt (pentru decor)

Mod de preparare

Taie carnea de porc în bucăți mai mici, de aproximativ 3-4 cm. Dacă folosești ceafă, poți lăsa și bucăți mai mari. Într-o tigaie mare sau într-un vas adânc, pune slănina sau untura de porc și las-o să se topească la foc mediu. Când începe să prindă culoare, adaugă bucățile de carne și prăjește-le pe toate părțile până capătă o culoare rumenă. Acest pas este esențial pentru a sigila carnea și a-i da gust.

Curăță și toacă mărunt ceapa și usturoiul. Când carnea este rumenită, adaugă ceapa și las-o să se călească câteva minute până devine sticloasă. Adaugă apoi usturoiul zdrobit și amestecă bine.

Presară boia de ardei, sare, piper și adaugă câteva frunze de dafin și cimbru. Dacă vrei, adaugă și zahăr pentru a echilibra gustul (mai ales dacă folosești boia afumată). Dacă folosești vin, adaugă-l acum și lasă-l să se evapore câteva minute pentru a se concentra aromele.

Adaugă apă sau supă de carne (sau o combinație), amestecă, iar apoi lasă carnea să fiarbă la foc mic, acoperită, timp de aproximativ 1 oră. Verifică din când în când și completează cu apă dacă este necesar.

Când carnea este fragedă și bine pătrunsă, adaugă oțetul, dacă îți place un gust mai acrișor. Gustă și ajustează de sare și piper, dacă este nevoie. Lasă preparatul să fiarbă încă câteva minute pentru a se îmbina aromele. Servește pomana porcului cu mămăligă caldă și, eventual, cu murături sau o salată de varză. Poți decora cu mărar proaspăt.

Citește mai multe din Culinar
» Citește mai multe din Culinar
TOP articole