Datele și analiza îi aparțin fostului economist șef al Fondului Monetar Internațional, Kenneth Rogoff.
Prin urmare, sancțiunile nu au afectat economia Rusiei nici pe departe atât de puternic sau atât de rapid pe cât se aștepta.
În primele zile ale războiului, Statele Unite i-au surprins chiar și pe veteranii experimentați ai finanțelor internaționale, când au înghețat rapid 300 de miliarde de dolari din rezervele valutare oficiale ale Rusiei.
Acolo unde sancțiunile au contat cu adevărat este pe câmpul de luptă. Deși nu sunt atât de paralizante din punct de vedere economic pe cât sperau unii, sancțiunile occidentale privind tehnologia și componentele militare au redus capacitatea Rusiei de a-și reface rezervele de rachete de înaltă precizie, deși o parte din cipurile de calculator utilizate în echipamentele civile cât și în cele militare au ajuns cu siguranță în Rusia, nu există nicio îndoială că dificultățile în obținerea cipurilor specializate au avut un impact negativ.
Dar acest lucru nu este suficient. Sancțiunile nu au împiedicat Rusia să găsească suficiente cipuri pentru a acoperi părți mari din Ucraina cu mine inteligente.
Potrivit unor estimări, 30% din Ucraina este acoperită de mine, în special în Nord-Est. Aceste dispozitive care sunt interzise de tratatul de interzicere a minelor din 1997, la care Rusia nu este parte, ar putea împiedica recuperarea Ucrainei timp de ani de zile. Iar Rusia a reușit să facă acest lucru, fără ca China să îi furnizeze în mod deschis tehnologie militară.