Antena 3 CNN Life Știinţă De ce revin kilogramele după ce slăbim. Cercetătorii au descoperit cauza

De ce revin kilogramele după ce slăbim. Cercetătorii au descoperit cauza

Laura Dinu
1 minut de citit Publicat la 13:54 24 Noi 2024 Modificat la 13:54 24 Noi 2024

Mulți dintre noi știm din proprie experiență cât de dificil este să ne menținem greutatea după ce am slăbit. Chiar și cei care folosesc medicamente pentru pierderea în greutate, precum ozempic, pot experimenta o creștere semnificativă în greutate după întreruperea tratamentului.

Un nou studiu condus de cercetători de la ETH Zurich din Elveția ar putea explica motivul. Analizând țesuturi umane și efectuând experimente pe șoareci, echipa a descoperit că celulele adipoase păstrează o „amintire” a obezității printr-un proces care reglează expresia genelor, cunoscut sub numele de epigenetică, scrie sciencealert.com.

Șoarecii care fuseseră anterior supraponderali, dar slăbiseră, au arătat o tendință mai rapidă de a crește în greutate când au fost hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi, în comparație cu șoarecii care nu fuseseră supraponderali. Laura Hinte, epigenetician la ETH Zurich, și colegii săi au denumit acest fenomen „memoria obezogenică”.

„Aceste schimbări par să pregătească celulele pentru reacții patologice într-un mediu obezogenic, contribuind la efectul de yo-yo adesea întâlnit după diete,” explică echipa.

Experimentele pe șoareci au arătat că pierderea în greutate declanșează o sensibilitate crescută a celulelor adipoase la dietele bogate în grăsimi, ceea ce contribuie la recâștigarea rapidă a kilogramelor. Genele implicate în inflamație sunt mai active, iar cele legate de funcția normală și identitatea celulelor adipoase prezintă o activitate scăzută.

De asemenea, cercetătorii au identificat semne ale acestei „memorii obezogenice” în celule adipoase recoltate de la persoane care au suferit intervenții chirurgicale de pierdere în greutate.

Cu toate acestea, din cauza limitărilor tehnice, echipa nu a putut demonstra o relație cauzală directă la oameni.

„Rezultatele indică faptul că obezitatea determină modificări epigenetice și transcriptomice în țesutul adipos, care nu sunt complet rezolvate după pierderea semnificativă în greutate,” subliniază cercetătorii.

Aceste descoperiri subliniază dificultățile în menținerea greutății după slăbire, mai ales având în vedere factori precum microbiomul, genetica, accesul la resurse și acum epigenetica.

În 2015, obezitatea a fost asociată cu 4 milioane de decese la nivel global, două treimi dintre acestea fiind cauzate de boli cardiovasculare. Cu ratele obezității în creștere, mai ales în SUA, înțelegerea acestui fenomen devine tot mai importantă.

Până când se vor dezvolta soluții pentru a contracara „memoria obezogenică”, studiile sugerează că ar putea fi mai benefic să ne concentrăm pe alimentația sănătoasă, mai degrabă decât pe greutate, pentru un impact pozitiv și de lungă durată asupra sănătății.

Acest studiu a fost publicat în Nature.

Citește mai multe din Știinţă
» Citește mai multe din Știinţă
TOP articole