Antena 3 CNN Life Știinţă De ce pare totul plat, deși Pământul este rotund

De ce pare totul plat, deși Pământul este rotund

Laura Dinu
1 minut de citit Publicat la 14:22 20 Noi 2024 Modificat la 14:24 20 Noi 2024

Încă din Grecia antică, oamenii de știință au realizat, observând Luna și cerul, că Pământul este o sferă. Imaginile din spațiu, realizate de astronauți sau de sateliți, confirmă acest lucru. Cu toate acestea, când ne aflăm la sol, planeta nu pare rotundă. Motivul ține de perspectivă, suntem prea mici pentru a percepe forma sferică a unui corp atât de mare, scrie space.com.

Percepția umană și mărimea Pământului

Un adult obișnuit, care măsoară între 1,5 și 2 metri, este comparabil cu o muscă pe o minge de circ cu diametrul de 1 metru. Din cauza înălțimii reduse față de suprafață, musca nu poate vedea întreaga minge. În mod similar, noi, oamenii, suntem prea aproape de suprafața Pământului pentru a percepe curbura sa.

Cu un diametru de aproximativ 12.800 kilometri, Pământul este mult prea vast pentru ca perspectiva noastră limitată, de la nivelul solului, să capteze curbura. Nici măcar de pe vârful Muntelui Everest (8.850 metri) nu putem observa clar această formă.

Cum putem vedea curbura?

Curbura devine vizibilă la altitudini de peste 10 kilometri, de exemplu, în zboruri comerciale la mare altitudine. Piloții, datorită poziției lor în cabină, pot avea o vedere mai bună decât pasagerii. Totuși, o perspectivă completă a Pământului se obține doar din spațiu.

Forma reală a Pământului

Chiar și din spațiu, Pământul nu pare o sferă perfectă. Este o sferoidă ușor turtită la poli și lărgită la ecuator, din cauza forței centrifuge generate de rotația sa. În plus, caracteristici precum munții sau șanțurile oceanice contribuie la mici denivelări în forma sa.

Geodezia, o ramură a științei Pământului, studiază aceste variații și poziția planetei în spațiu. Descoperirile din acest domeniu sunt esențiale pentru proiectarea infrastructurii, monitorizarea creșterii nivelului mării și lansarea sateliților. Astfel, cercetarea continuă ne ajută să înțelegem mai bine planeta noastră fascinantă.

Etichete: Pamant
Citește mai multe din Știinţă
» Citește mai multe din Știinţă
TOP articole