Antena 3 CNN Externe Alegeri SUA 2024 De ce o victorie a lui Trump la alegerile prezidențiale din SUA ar fi „o oportunitate unică” pentru Coreea de Nord

De ce o victorie a lui Trump la alegerile prezidențiale din SUA ar fi „o oportunitate unică” pentru Coreea de Nord

de Andreea Ştefan    |   

Câștigarea alegerilor prezidențiale din SUA de către Donald Trump ar fi o „ocazie unică în viață" pentru Coreea de Nord, a avertizat vineri un dezertor de rang înalt, potrivit Independent.

Fostul diplomat Ri Il Kyu, care a fugit din Cuba în noiembrie anul trecut, a declarat că Kim Jong Un se va folosi de Trump pentru a obține o înțelegere privind programul său de arme nucleare.

Ri a afirmat că Phenianul ar căuta o înțelegere în schimbul ridicării de către SUA a sancțiunilor asupra economiei sale - care a fost zdrobită de pandemie.

Dar orice acord ar fi „un truc, 100% înșelăciune", a spus Ri. El a adăugat că este o „abordare periculoasă" care nu ar face decât să consolideze Coreea de Nord.

Trump a salutat anterior relația cu Kim drept o realizare-cheie a președinției sale. El a spus că cei doi „s-au îndrăgostit" făcând schimb de scrisori.

Chiar luna trecută, el a declarat la un miting că Kim ar dori să-l vadă înapoi în funcție: „Cred că îi este dor de mine, dacă vreți să știți adevărul".

De asemenea, Ri a declarat că recenta consolidare a legăturilor Coreei de Nord cu Rusia nu este de natură să dureze și că Pyongyangul este conștient de faptul că relația se va deteriora probabil după ce invazia Rusiei în Ucraina se va încheia.

El a afirmat că principalul beneficiu al nevoii Rusiei de muniție pentru războiul din Ucraina este că, în schimbul furnizării acesteia, Pyongyangul poate continua să își dezvolte propria tehnologie de sateliți și arme, cu ajutorul Rusiei.

Dar Ri a spus că Kim a înțeles că relația era temporară și că, după război, Rusia probabil va rupe relațiile.

„Coreea de Nord înțelege că singura cale pentru supraviețuirea sa, singura modalitate de a elimina amenințarea invaziei și de a-și dezvolta economia, este de a normaliza relațiile cu Statele Unite", a declarat el pentru BBC.

Vorbind despre Kim, fostul diplomat a spus că a rămas „tremurând de nervi" prima dată când l-a întâlnit pe lider.

Cu toate acestea, el a spus că liderul era adesea „zâmbitor și bine dispus" și părea o persoană obișnuită, dar divinizarea sa l-a transformat într-o „ființă monstruoasă" capabilă să ucidă toți cei 25 de milioane de nord-coreeni.

„Ar fi putut fi o persoană și un tată minunat, dar transformarea sa în zeu l-a transformat într-o ființă monstruoasă", a declarat Ri, care s-a reinstalat în Seul, Coreea de Sud.

Ca diplomat în Cuba, Ri câștiga doar 500 de dolari (294 de lire sterline) pe lună, așa că vindea ilegal trabucuri cubaneze în China pentru a câștiga suficient cât să își întrețină familia.

Prima dată când i-a spus soției sale despre dorința sa de a dezerta, aceasta a fost atât de tulburată încât a ajuns în spital cu probleme cardiace. După aceea, și-a ținut planurile secrete, împărtășindu-le cu ea și cu copilul său doar cu șase ore înainte ca avionul lor să decoleze.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile