Antena 3 CNN Politică De ce nu a invalidat CCR primul tur al prezidențialelor. Care este diferența de voturi consemnată oficial între Lasconi și Ciolacu

De ce nu a invalidat CCR primul tur al prezidențialelor. Care este diferența de voturi consemnată oficial între Lasconi și Ciolacu

Robert Kiss
1 minut de citit Publicat la 14:43 03 Dec 2024 Modificat la 14:43 03 Dec 2024

Curtea Constituțională a publicat hotărârea adoptată luni pentru validarea primului tur al alegerilor prezidențiale și organizarea celui de al doilea tur de scrutin în data de 8 decembrie. În finala prezidențială au fost validați cei doi candidați Elena Lasconi și Călin Georgescu. În hotărâre, judecătorii CCR explică de ce au decis să valideze alegerile, după ce au cerut renumărarea tuturor voturilor, dar au primit de la BEC doar o renumărare parțială.

Potrivit Hotărârii Curții Constituționale, judecătorii CCR au constatat „că nu s-au produs neregularități referitoare la întocmirea proceselor-verbale de către birourile electorale, de natură să infirme rezultatul stabilit”. De asemenea, „Curtea constată că rezultatul alegerilor este cel reținut în Procesul-verbal privind rezultatul votării la alegerile pentru Președintele României din data de 24 noiembrie 2024, încheiat la data de 26 noiembrie 2024”.

Astfel, Curtea Constituțională a validat rezultatul inițial al scrutinului electoral din data de 24 noiembrie, cu numărul de voturi consemnat în procesul verbal din 26 noiembrie. Potrivit rezultatului inițial, diferența dintre Elenal Lasconi, candidatul USR clasat pe locul doi și Marcel Ciolacu, candidatul PSD clasat pe locul trei a fost de 2.740 de voturi.

Decizia CCR a fost luată după ce BEC a trimis luni o renumărare parțială a voturilor. Astfel, au fost numărate aproape toate voturile din țară, însă din diaspora, până la momentul transmiterii documentelor către Curte, nu erau renumărate peste 640.000 de voturi. Clasamentul fără cele 600 de mii de voturi renumărate arată că pe primul loc era Călin Georgescu cu 1.804.607 voturi, iar pe locul doi Marcel Ciolacu cu 1.750.031 voturi. Elena Lasconi era pe locul trei cu 1.623.482, adică o diferență de 126.549 de voturi. Lasconi a obținut, însă 216.161 de voturi în diaspora, iar Ciolacu 22.996 de voturi, adica o diferență de 193.165 de voturi.

De asemenea, după renumărarea voturilor din țară, diferența dintre Elena Lasconi și Marcel Ciolacu era mai mare cu 2.000 de voturi în favoarea candidatului USR decât diferența inițială. Lipseau însă peste 2.000 de voturi din județul Dolj, unde BEC a constatat că în patru secții în saci predați de birourile electorale se află alte materiale electorale decât buletinele de vot valabil exprimate. 

Citește mai multe din Politică
» Citește mai multe din Politică
TOP articole