Antena 3 CNN Life De ce nodurile de la șireturi se desfac singure. “Acționează ca o mână invizibilă, slăbind nodul”

De ce nodurile de la șireturi se desfac singure. “Acționează ca o mână invizibilă, slăbind nodul”

M.Z.
2 minute de citit Publicat la 09:17 13 Apr 2017 Modificat la 09:17 13 Apr 2017

Un mister la fel de vechi ca şi pantofii tocmai a fost elucidat: oamenii de ştiinţă au dezvăluit, pentru prima dată, de ce ni se dezleagă şireturile singure în timp ce ne deplasăm pe jos, informează miercuri AFP şi Live Science. 

"Nodurile de la şireturi se dezleagă în câteva secunde, de multe ori fără nici un semn prealabil", remarcă inginerii specialişti în mecanică într-un studiu publicat în "Proceedings British Journal of Royal Society". 

Acesta este un proces iremediabil (odată ce nodul începe să se desfacă şireturile se dezleagă complet), care ne obligă să ne aplecăm pentru a le lega la loc sau, mai rău, să fim victime ale unor accidente dintre care unele pot fi grave - pe internet sunt publicate mai multe exemple în acest sens, precum cele cu un şofer care a ucis un motociclist după ce şiretul de la pantof a blocat pedala de acceleraţie, un copil târât de o scară rulantă sau un biciclist care plonjează peste ghidon în trafic, toate petrecute din aceeaşi cauză

Totuşi, mecanismul acestui proces nu a fost studiat îndeaproape până la această cercetare recentă realizată de un trio de ingineri de la Universitatea Berkeley din California. Studiind cu încetinitorul imaginile filmate cu un cercetător aflat pe o bandă de alergare, ei au identificat doua forţe distincte responsabile de dezlegarea şireturilor.

Iniţial, şocul provenind de la impactul piciorului cu solul slăbeşte nodul, apoi balansarea tălpii face ca buclele să se desfacă. Cele două acţionează precum "o mână invizibilă, slăbind nodul şi apoi tragând de capetele şireturilor până la desfacerea lor completă", explică cercetătorii într-un comunicat emis odată cu publicarea studiului. 

Alte cercetări au demonstrat că anumite tehnici de înnodare sunt mai eficiente în comparaţie cu altele pentru a preveni dezlegarea şireturilor, însă nici unul nu pare infailibil, iar acum oamenii de ştiinţă au explicat şi de ce. 

Coautorul studiului, Oliver O'Reilly, profesor la Berkeley, a declarat pentru Live Science că s-a întrebat ani la rând de ce i se desfac mereu şireturile, indiferent cu câtă grijă le înoadă. Alături de echipa sa, el a filmat cu camere de mare viteză unul dintre pantofii sport ai unei colege de la universitate, Christine Gregg, în timp ce aceasta se afla pe banda de alergare.

Pentru a afla modul în care alergarea slăbea nodul, ei au folosit un accelerometru şi au descoperit că forţa gravitaţională care a acţionat asupra şiretului era surprinzător de mare - până la 7 G. Spre comparaţie, O'Reilly a declarat că cel mai puternic roller coaster din lume, Tower of Terror din Johannesburg, Africa de Sud, produce o forţă gravitaţională de 6,3 G. "Iar în alergare şireturile dumneavoastră sunt supuse acestei forţe la fiecare pas", a subliniat specialistul. 

Unul dintre cele mai vechi şireturi pentru încălţăminte datează din urmă cu circa 5.300 de ani şi a fost găsit asupra rămăşiţelor mumificate ale bărbatului cunoscut drept Otzi, care a trăit la sfârşitul neoliticului.

Sursă: Agerpres
Citește mai multe din Life
» Citește mai multe din Life
TOP articole