Antena 3 CNN Life Știinţă De ce ne scade pofta de mâncare când este caniculă. Cercetătorii explică legătura dintre temperatură și senzația de foame

De ce ne scade pofta de mâncare când este caniculă. Cercetătorii explică legătura dintre temperatură și senzația de foame

de Mia Lungu    |   

În zilele toride ale verii este posibil să observați că nu vă mai este la fel de foame ca atunci când vremea este răcoroasă. Dar care este legătura dintre temperatură și apetit? Cercetătorii explică de ce ne este mai puțin foame când este cald afară.

Influența temperaturii asupra apetitului a fost observată de mult timp de oamenii de știință. "Ceea ce știm este că oamenii din medii mai reci consumă mai multe calorii", a declarat, pentru Live Science, Allison Childress, dietetician autorizat și profesor asociat la Texas Tech University.

Există un motiv biologic de bază pentru acest lucru. Caloriile sunt o unitate de energie: arderea lor poate elibera căldură, ajutându-i pe oameni să-și mențină căldura corporală în climatele mai reci. Dar pe măsură ce iarna face loc vremii mai calde, "oamenii observă că le este mult mai puțin foame" - o tendință pe care Childress a observat-o atât în practica sa clinică, cât și în literatura de specialitate.

Ce este homeostazia și ce rol are în reglarea temperaturii corpului

Cu toate acestea, mecanismele din spatele acestui fenomen sunt neclare. Mulți factori influențează aportul caloric, a spus Childress.

Matt Carter, cercetător în neuroștiințe la Williams College din Massachusetts, a fost de acord. Multe variabile - inclusiv hormoni, proteine și factori de mediu - influențează cum și de ce simțim foamea și, în cele din urmă, de ce această senzație scade în zilele mai calde, a spus Carter.

Corpul nostru încearcă mereu să mențină condițiile interne stabile. Aceasta se numește homeostazie. Acesta este motivul pentru care transpirăm în soarele arzător sau bem apă după un antrenament obositor. Foamea este, de asemenea, homeostatică. Simțim foame atunci când corpul nostru are puține calorii și ne simțim sătui după ce luăm masa, menținându-ne starea fiziologică internă echilibrată.

„Creierul măsoară cu precizie nevoia de calorii, de apă, de o temperatură optimă a corpului”

Multe procese homeostatice sunt menținute de hormoni, care servesc drept mesageri chimici în organism. În ceea ce privește pofta de mâncare și starea de sațietate, doi hormoni joacă un rol important: grelina, care este eliberată de stomac atunci când acesta este gol, și leptina, care este secretată de celulele grase și indică creierului când organismul este plin.

Pentru a ne influența sentimentele și comportamentul, acești hormoni trimit apoi semnale hipotalamusului, o parte a creierului care lucrează pentru a regla aspecte precum temperatura corpului, foamea și setea. La baza hipotalamusului se află o masă de neuroni specializați care "orchestrează senzația de foame și de sațietate", a spus Carter. Acolo, grelina stimulează neuronii asociați cu foamea, numiți neuroni AgRP, făcându-vă să simțiți foamea. Leptina, în schimb, inhibă acești neuroni și stimulează neuronii POMC, care vă fac să vă simțiți plini.

Dar modul în care temperatura influențează acest sistem complex este "încă un domeniu deschis de cercetare", a spus Carter. Creierul are senzori pentru temperatură - proteine care își schimbă forma odată ce corpul atinge un anumit nivel de căldură. Un studiu publicat în revista eLife în 2020 a constatat că, la șoareci, anumite celule cerebrale trimit informații neuronilor AgRP atunci când temperaturile sunt scăzute, ceea ce crește senzația de foame.

Indiferent de indicii, Childress a observat că, vara, este important să vă hidratați, fie că mâncați alimente bogate în apă, cum ar fi legumele și fructele, fie că beți lichide. Contraintuitiv, bunătățile congelate pot crește de fapt temperatura corpului, deoarece sunt adesea bogate în calorii.

Fierbinte sau nu, pofta de mâncare este un echilibru complicat - o modalitate prin care corpul nostru se sincronizează cu mediul. "Mâncatul și băutura sunt lucruri care par să se întâmple pur și simplu", a spus Carter. "Dar de fapt, în spatele scenei, creierul măsoară cu precizie nevoia de calorii, de apă, de o temperatură optimă a corpului. Și cred că asta este uimitor."

Subiecte în articol: pofta de mâncare foame canicula
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile