Antena 3 CNN Life Știinţă De ce ne curge nasul atungi când consumăm alimente picante

De ce ne curge nasul atungi când consumăm alimente picante

Laura Dinu
1 minut de citit Publicat la 17:47 21 Noi 2024 Modificat la 17:47 21 Noi 2024

Consumul de alimente picante poate genera o gamă largă de reacții, precum un val euforic, accelerarea ritmului cardiac, furnicături pe limbă, senzație de arsură la nivelul gurii, probleme gastrointestinale și lacrimi – fie de durere, fie de bucurie. De asemenea, uneori poate provoca și un nas curgător, o reacție mai puțin obișnuită, scrie iflscience.com.

Ce face mâncarea să fie picantă

Principalul responsabil pentru senzația de „arsură” este o substanță chimică numită capsaicină. Aceasta este compusul activ din ardeii iuți, fructe din specia Capsicum, care variază de la inofensivul ardei gras până la temutul Carolina Reaper. Capsaicina se găsește în principal în membrana subțire care ține semințele, dar poate fi prezentă și în pulpă.

Există și alte substanțe chimice care pot genera un răspuns similar, cum ar fi Izotiocianatul de alil, un compus prezent în legumele crucifere, care conferă gustul intens muștarului, hreanului și wasabiului.

De ce mâncarea picantă „arde”

Aceste substanțe chimice irită membranele mucoase ale organismului, care acoperă organe precum stomacul, gura, ochii și nările. În cazul capsaicinei, aceasta se leagă de receptorul TRPV1, care este stimulat de căldură și durere. Corpul percepe acest stimul ca o amenințare, ceea ce determină secreția de mucus pentru a elimina „intrusul”. Rezultatul? Salivație excesivă, ochi umezi și nas curgător.

Chiar dacă nu inhalezi direct mâncare picantă, nasul poate reacționa, deoarece nervii senzoriali din gură și gât împărtășesc căi comune cu cei din cavitatea nazală.

De ce iubim mâncarea picantă

Capsaicina este un mecanism de apărare al plantelor, menit să descurajeze consumul de către animale. Cu toate acestea, doar mamiferele sunt afectate de senzația de „arsură” provocată de capsaicină. Păsările, de exemplu, pot mânca ardei iuți fără probleme.

Interesant este că doar oamenii și o specie de rozătoare numită treeshrew, sau Scandentia, caută în mod activ capsaicina. Pentru oameni, stimularea receptorilor de durere declanșează o reacție de stres ușor, care eliberează endorfine și dopamină, substanțe chimice care induc o stare de bine. În cazul treeshrew, o mutație genetică în receptorul TRPV1 îi face mai puțin sensibili la capsaicină.

Cât de periculoasă este capsaicina?

Deși capsaicina nu este toxică pentru oameni, consumul excesiv poate cauza simptome neplăcute, cum ar fi durere intensă sau disconfort gastro-intestinal. Efectele sunt mai degrabă rezultatul reacției naturale a organismului decât o toxicitate.

Totuși, capsaicina are o putere semnificativă. Este ingredientul activ în spray-uri pentru autoapărare și spray-uri contra urșilor, ceea ce arată cât de puternică poate fi. 

Etichete: picant ardei iute
Citește mai multe din Știinţă
» Citește mai multe din Știinţă
TOP articole