Antena 3 CNN Life De ce mulţi câştigători la loto pierd banii în timp record. Explicaţiile unui psiholog

De ce mulţi câştigători la loto pierd banii în timp record. Explicaţiile unui psiholog

de Claudia Popovici    |   

Marți, în „Tabaccheria Fortuna” din Riva, o localitate pe malul Lacului Garda, în nordul Italiei, cineva a câștigat la loto aproape 90 de milioane de euro. Potrivit psihologilor, un asemenea câștig ar putea avea două tipuri de repercursiuni care, în timp, ar putea chiar să ruineze viața norocosului câștigător, scrie Corriere della Sera.

O analiză a câștigurilor mari la loto a fost făcută şi de psihologul Giulia Tomasi, care a explicat ce se întâmplă în mintea câștigătorilor la loto şi la ce riscuri emoționale se expun. 

„Aceste fenomene (n.r câștigurile la loto) au două tipuri de repercusiuni. Prima se referă la comunitate: oamenii încep să creadă că norocul se întoarce și, prin urmare, se așteaptă o creștere semnificativă a numărului de pariuri.

A doua se referă în mod special la câștigător: pe termen lung, majoritatea persoanelor care câștigă aceste sume mari de bani sfârșesc prin a pierde totul și se confruntă, de asemenea, cu depresia. Este un eveniment atât de mare încât poate fi traumatic. La început există bucurie, dar pe termen lung totul se schimbă", a spus ea.

Ce se întâmplă în mintea câștigătorilor?

Persoana poate începe să se simtă folosită, pierzându-și treptat rețeaua de prieteni și cunoștințe.

„Apar întrebări precum: „Cât să dau prietenilor? Cui? Pentru câți?”

Este ca și cum cineva este dezrădăcinat din habitatul său natural și aruncat într-o lume cu totul nouă, unde singurătatea devine extrem de centrală. Poate părea absurd, dar aceste cifre care par că nu se pot termina niciodată, mai devreme sau mai târziu se termină și din cauza jocurilor de noroc, mulți oameni își pierd locul de muncă, divorțează, ajung falimentari și chiar încearcă să se sinucidă.”

Dependența de jocurile de noroc apare după un câștig

„Punctul este chiar acesta: dependența apare în urma unei câștiguri. În toate „carierile” jucătorilor de noroc, la început există întotdeauna o mare victorie; nimeni nu devine dependent de jocuri de noroc dacă nu a câștigat mai întâi sume mari sau mici.

Foarte des se crede: „Ai jucat și ai câștigat, acum bucură-te de banii aceia”.Dar nu este atât de simplu.

În cele mai multe cazuri, există un mare câștig inițială, apoi urmează o perioadă de control în care poate se joacă mai puțin, dar apoi încet creierul nostru spune: „Întoarce-te la joc, mi-a plăcut foarte mult asta", a mai spus psihologul.

Mecanismele inconștiente generate de câștigurile la jocurile de noroc

„Da, persoana nu este conștientă de ceea ce se întâmplă. De aceea are nevoie să-și înțeleagă evenimentul și să poată discuta despre el cu alte persoane, deoarece este ca o bombă cu ceas: persoana recade în joc în urma unui eveniment declanșator, cum ar fi un doliu sau pierderea locului de muncă.

Aceste evenimente legitimează persoana să caute în jocuri de noroc acea senzație de bine și fericire pe care deja a experimentat-o în trecut. De aceea, câștigarea unei sume atât de mari poate fi cu adevărat riscantă", a mai explicat psihologul. 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile