Antena 3 CNN Actualitate De ce furtuna Ashley este considerată un pericol pentru România. Meteorologi: „Să ne concentrăm toată atenția pe ziua de duminică”

De ce furtuna Ashley este considerată un pericol pentru România. Meteorologi: „Să ne concentrăm toată atenția pe ziua de duminică”

de Laura Dinu    |   

Meteorologii anunță dublu pericol la sfârșitul acestei săptămâni. Și asta deoarece, odată cu viitura de pe Dunăre, unde este foarte posibil ca pagubele să fie foarte mari, țara noastră va fi lovită de un nou ciclon devastator. După ce ciclonul Boris a făcut ravagii în estul țării, de data aceasta ne confruntăm cu furtuna Ashley. Sunt așteptate precipitații de până la 100 litri pe metrul pătrat în vestul țării. 

Directorul executiv al Administrației Naționale de Meteorologie, Florinela Georgescu, a explicat în exclusivitate la Antena 3 CNN care sunt zonele care vor fi cel mai grav afectate. 

”Într-adevăr, așteptăm vârful de viitură. El este condiționat de evoluția din zona Serbiei în acest moment. Pare a fi un vârf la un debit mai scăzut decât erau primele anticipări din urmă cu mai multe zile, chiar de dinainte de viitura din Budapesta care la rândul ei a fost mai diminuată față de primele estimări.

Urmărim cu maximă atenție situația de pe Dunăre, pentru că debitele sunt în creștere, iar pe teritoriul românesc vor fi influențate, după trecerea de barajul de la Porțile de Fier, odată intrat pe teritoriul românesc, debitul Dunării va fi influențat și de precipitațiile pe care le așteptăm la sfârșitul acestei săptămâni.

Vestea bună stă în faptul că urmează 2 zile cu vreme frumoasă mâine și sâmbătă, în cea mai mare parte a țării, și cu temperaturi în creștere, temperaturi care vor ajunge până spre 33-34 de grade în partea de sud a țării și foarte ridicate peste tot”, spune meteorologul.

”Este foarte important să accentuez acest lucru pentru că această masă de aer foarte caldă va influența și manifestările de instabilitate care vor fi asociate ploilor pe care le așteptăm în weekend. Ele vor începe în seara zilei de sâmbătă și pe parcursul nopții de sâmbătă își vor extinde aria dinspre partea de nord-vest a teritoriului. 

Pare că duminică va fi ziua către care trebuie să ne concentrăm toată atenția, pentru că duminică ploile vor cuprinde toată țara, cel mai probabil conform materialelor pe care le avem astăzi și trebuie să subliniez faptul că actualizăm prognoza în fiecare zi, pe măsură ce ne apropiem de perioada cu precipitații intense, astăzi, conform materialelor de astăzi, este posibil ca precipitațiile cele mai abundente care se vor acumula, cantitățile cele mai importante care se vor acumula în acest episod, începând din noaptea de sâmbătă spre duminică și până spre sfârșitul zilei de luni, cantitățile cele mai importante ar putea fi în partea de sud a țării, în zona Carpaților Meridionali și de Curbură și există posibilitatea ca pe arii restrânse, cantități importante să fie și în partea de sud-vest a Moldovei, poate și în Dobrogea continentală. Sunt aspecte pe care le urmărim.

Cantitățile acestea cele mai ridicate ar putea să depășească 80, poate 100l, cumulat pe întregul eveniment, și nu ar fi exclus să fie asociate aversele și cu fenomene, cum spuneam, de instabilitate, mai ales în noaptea de sâmbătă spre duminică, prima parte parte a zilei de duminică”, a mai spus Florinela Geoergescu în exclusivitate la Antena 3 CNN. 

Subiecte în articol: ciclon furtuna Ashley România meteo ploi
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile