Pe munte, riscurile să te surprindă o furtună în toată regula, cu tunete şi fulgere, sunt considerabile, mai ales toamna. Respectarea câtorva reguli de compotament, mai ales când frontul atmosferic trece chiar pe deasupra ta, îţi poate salva viaţa, scrie Adevărul.
În urmă cu nici două săptămâni, în munţii Făgăraş, un cioban a fost trăznit odată cu iapa şi câinele său. Omul se grăbea să se adăpostească împreună cu cele două animale, când frontul cu descărcări electrice trecea chiar pe deasupra lor. N-au avut nicio şansă.
“Omul era călare. S-a văzut clar pe unde a intrat fulgerul şi pe unde a ieşit- prin picioarele calului.
Pornind de la acest accident, şeful Salvamont atrage atenţia celor care obişnuiesc să urce spre creastă asupra regulilor ce trebui respectate în timpul descărcărilor electrice, pentru a evita o nenorocire.
“Trebuie ştiut că în intervalul în care trece frontul pe deasupra noastră şi suntem chiar sub descărcările electrice, pentru nimic în lume nu trebuie să ne mişcăm. Poziţia cea mai bună este cea ghemuită, pe vine... dacă se poate într-o depresiune. Cu cât mergem mai repede, cu atât golul de potenţial este mai adânc. Prin punctul în care loveşte, fulgerul caută să echilibreze cantităţie. Bineînţeles că vine cu sute de mii de volţi şi, de fapt, nu echilibrează, dar caută s-o facă alegând aceste goluri de potenţial. Şi atunci, ce rezultă? Că cea mai expusă persoană într-un grup este ultima. Fulgerul va lovi în spate, pentru că acolo găseşte golul de potenţial pe care-l caută. Dacă sunt două persoane, una care merge şi alta care fuge, cea mai expusă este cea care fuge”, explică Ion Sănduloiu.
Mai mult, pe adevarul.ro