Antena 3 CNN Life Culinar De ce cumpără românii pește și struguri pentru masa de Anul Nou. Tradiții și superstiții culinare de Revelion în 2024

De ce cumpără românii pește și struguri pentru masa de Anul Nou. Tradiții și superstiții culinare de Revelion în 2024

Mia Lungu
1 minut de citit Publicat la 09:01 30 Dec 2024 Modificat la 09:01 30 Dec 2024

Românii au intrat în febra cumpărăturilor pentru Revelion. În supermarketurile din Bucureşti a fost forfotă mare. Cei care rămân acasă vor să respecte întocmai tradiţiile în noaptea dintre ani, pentru ca 2025 să fie prosper. Aşa că din coşurile de cumpărături nu lipsesc strugurii, peştele şi şampania.

Cum puterea de cumpărare e tot mai scăzută şi tot anul am fost campionii inflaţiei din Uniunea Europeană, oamenii încearcă să fie mai cumpătaţi. Cumpără doar cât au nevoie, încearcă să nu facă excese şi nici risipă alimentară. 

Agitaţia specifică perioadei dintre Crăciun şi Revelion se simte din plin în magazine. Bucureştenii care rămân acasă se asigură că vor avea mesele îmbelşugate în noaptea dintre ani. Cu listele pregătite, pun în coș tot ce au nevoie pentru a respecta tradiţiile. Peştele proaspăt este cel mai căutat. Cei cu buget mai generos cumpără şi fructe de mare. 

„Am luat și șampanie aici. Am luat și niște curcan. Undeva la 200 lei 250 lei (n.r. buget). Adică sunt pe final cu cumpărăturile.”, spune un bărbat.

Şi la fructe a fost forfotă. Pe lânge cele de sezon, nici strugurii nu lipsesc din coşurile de cumpărături.

Cei superstiţioşi au încredere că 2025 va fi un an mai bun, dacă respectă tradiţiile.

„Bineînțeles o să mai luăm și niște struguri în noaptea de Revelion, că așa-i tradiția, zice ca îți aduc mai mulți bani, iar peștele să treci ca peștele prin apă prin noul an.”, explică o femeie.

Nutriţioniştii îndeamnă la cumpătare, mai ales că şi de Crăciun au fost mesele îmbelşugate. Iar bucătarii recomandă ca peştele să fie făcut cât mai simplu, la cuptor sau la grătar.

Cele mai multe dintre piețe și magazine au program normal şi pe 30 decembrie, însă pe 31 vor închide la ora 18:00. 

Tradiții culinare la români de Revelion și Anul nou

Oamenii mănâncă 12 boabe de struguri la miezul nopţii dintre ani, fiecare boabă reprezentând o lună din anul ce urmează. În funcţie de cât de dulce este, aşa va fi şi luna respectivă: mai bună sau mai dificilă.

Peștele este nelipsit de pe mesele întinse în noaptea de Revelion, datorită tradiţiei potrivit căreia cine mănâncă produse din peşte la cumpăna dintre ani va înota prin anul următor ca peştele în apă.

Una dintre tradiţii este de a sparge, trântind pe podea, paharele din care s-a băut prima şampanie în noul an, pentru a fi sănătoşi tot anul.

Citește mai multe din Culinar
» Citește mai multe din Culinar
TOP articole